„Majandusolukord on jätkuvalt hea, kuigi tuleviku väljavaade on hakanud langema,” tõdes ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist tänasel konjunktuuriinstituudi pressikonverentsil, kus tutvustati eelmise aasta 4. kvartali konjunktuuri tulemusi ja räägiti järgmise poolaasta prognoosidest.

Tammisti sõnul näitab seda ka meie peamiste ekspordipartnerite turuolukord, kus on teatav jahenemine märgata. Ka mõjutab lähiaega see, kuidas lahenevad väliskaubanduses õhus olevad konfliktid, küll USA ja Hiina vahelised kaubandusläbirääkimised, küll USA ja EL-i vahelised läbirääkimised. „Üks oluline risk on Euroopa Liidu kontekstis seotud ka Brexitiga,” lisas ta.

Eesti majanduse väljakutsed on tema sõnul samad, mis eelmises kvartalis. „Oskustööjõu puudus, innovatsioon ja rahvusvaheline konkurentsivõime,” loetles Tammist. Kui aga vaadata Eesti ettevõtete üht peamist probleemi, madalat tootlikkust, on ministri kinnitusel sellele lahenduste otsimisel mitmeid samme ette võetud.

„Üks neist on digidiagnostika, kus tööstusettevõtetele pakutakse riigi poolt igakülgset tuge, et läbi viia digidiagnostika audit oma ettevõttes ja leida need kohad, kus saaks kõige paremini rakendada automatiseerimist, roboteid, parandada kuidagi oma tootmise efektiivsust,” kirjeldas Tammist.

Tema sõnul on ettevõtjate poolt väga positiivselt vastu võetud tootearenduse lahendus, kus riik jagab ettevõtjatega riske selleks, et käivitada ettevõttes tootearendust. „Ja käesoleval aastal on mitu uut lahendust plaanis, kuidas teadmusmahukust tõsta,” lisas minister.

Ühelt poolt on plaanis rakendada piloottehaste meedet, toetamaks tööstusettevõtete automatiseerimist. „Aga ka kuidas kaasata teadlasi meie ettevõtete juurde. Üks huvitav lahendus on näiteks lühiajalised töötamised ja innovatsiooninõunikud meie ettevõtete juures,” kirjeldas Tammist.

Innovatsiooni poole pealt oli ministri sõnul positiivne see, et meie iduettevõtted näitasid mullu rekordilisi tulemusi ja ootused sellele sektorile on jätkuvalt positiivsed. „Valitsuse poolt pakume igakülgset tuge, et need ettevõtted saaksid areneda,” kinnitas Tammist.