SDE üks juhtpoliitikuid Urve Palo rääkis nädalavahetuse lehele LP, et sotside põhietteheide Partsile oli omal ajal see, et ta ei suruks läbi enam kui 600 miljoni euro suurust investeeringut Eesti Energia uue Auvere elektrijaama ehitusse, mis tulevikus jääks maksumaksja kaela.

"Juba siis oli teada, et selline investeering ei tasu end praeguse kliimapoliitika ja elektrituru avanemise tingimustes ära," ütles Palo.

Kui heita pilk ajalukku, siis 2009. aastal kiitis riigikogu heaks energiamajanduse riikliku arengukava aastani 2020, milles sisaldus ka plaan kahe uue keevkihtploki rajamiseks ehk teisisõnu praegu Auverre kerkiva uue elektrijaama ehitamiseks.

Arengukavale andsid 2009. aasta juunikuus oma poolthääle sotside ridadest Eiki Nestor ja Indrek Saar, kes olid ka ainukesed SDE saadikud, kes tol hetkel riigikogu saalis viibisid.

Auverre plaanitigi alguses kahe uue keevkihtploki rajamist, kuid hiljem sellest mõttest loobuti. Peatselt valmivast 640 miljonit eurot maksma minevast uuest elektrijaamast keegi kuigi lahke sõnaga enam rääkida ei taha.

"Auvere investeerimisotsuse tegemisel ütlesime kohe, et majanduslikult pole see mõistlik, julgeoleku pärast tahtis riik seda ikka," ütles mullu novembris ametist lahkuma valmistunud Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive toona Ärilehele.

"Ehk on natuke vara öelda, et see oli lõpuni vale otsus, ja üldsegi pole see Eesti Energia uue juhatuse öelda. Endine juhatus ütles ka, et praeguste turutingimustega läheb jaamal raskeks," rääkis tänane Eesti Energia juht Hando Sutter Ärilehele detsembri alguses.

300 MW Auvere elektrijaama ehituse peatöövõtja on Prantsuse firma Alstomi konsortsium „võtmed kätte“ ehituslepingu alusel. Elektrijaama kompleks koosneb rohkem kui 30 erinevast hoonest ja rajatisest, millest 22 ehitamisse oli kaasatud ka Eesti firma Merko.