Arutelus osalesid Andres Sutt Reformierakonnast, Eiki Nestor Sotsiaaldemokraatlikust erakonnast, Endel Oja EKREst, Helir-Valdor Seeder Isamaast, Priit Alamäe Eesti 200-st ja Toomas Vitsut Keskerakonnast.

Vestlust vedasid FinanceEstonia juhatuse esimees Andrus Alber ja juhatuse liige Aare Tammemäe, kaasa rääkisid mitmed valdkonna eksperdid.

Mis on praeguse pensionisüsteemi juures head?

Helir-Valdor Seeder (Isamaa) : Tuleks vaadata tervikuna kolme sambaga. Hea, et on esimene sammas. See ei taga kuldset äraelamist. Hea, et on kolmas ehk vabatahtlik sammas. Rohkem positiivset pole.

Endel Oja (EKRE): See annab inimesele tunda huvi investeerimisvaldkonna vastu.

Toomas Vitsut (Keskerakond): Hea, et on läbimõeldud süsteem. II sammas ehk sund oli kah hea idee. Riigi poolt peab teatud sund olema.

Andres Sutt (Reformierakond): Hea kui taburetil pole kaks, vaid kolm jalga. Järjest enam tuleb tööajal säästa.

Priit Alamäe (Eesti 200): Vananeva rahvastiku tingimustes on säästma suunavad meetmed väga teretulnud.

Eiki Nestor (Sotsiaaldemokraatlik erakond): Kolm sammas on olemas. Meil on võimalik olla pensionil ja käia tööl. Mujal on see keelatud või tehtud mõttetuks maksude teel.

Mis on pensionisüsteemis halba?

Eiki Nestor: Suurim probleem on see, et kogume liiga vähe. Tööandjapension on jäänud toppama. Pärast masu ei usu, et III sammas muutuks populaarsemaks. II sammast ei tuleks muuta vabatahtlikuks, siis ta kukuks kokku. Analüüsi alla võiks võtta pensionisambast väljamaksed, kuidas muuta seda lõbusamaks.

Priit Alamäe: Järjest rohkem võiks pensionifondide raha olla Eesti majanduses. See süsteem ei garanteeri kellelegi täna tulevikus väga head elu. Kuidas rohkem säästa?

Andres Sutt: Arenenud vananeva rahvastikuga riikides (ka Eestis) määrab pensionisüsteemi disain. Tuleb tõsta pensioniiga ja säästmist tuleb suurendada täiendava kuue protsendipunkti võrra. Süsteem peab seda soosima ka maksupoolelt. Fondihaldur peab tegema head tööd. Fonde peaks saama vahetada tihendamini. Väljamaksete süsteem on suurim kitsaskoht. Miski ei takistaks teha Rootsiga sarnast investeerimiskonto süsteemi, kus saaks valida rohkemate fondide vahel.

Toomas Vitsut: Hea süsteem muutub vastavalt keskkonnale ja taustsüsteemile. Muutused võiksid olla suurema liberaalsuse suunas nii fondide valitsejatele kui inimestele. Võiks II sambasse lubada täiendavaid sissemakseid. III sammas võiks muutuda rohkem tööandjapensioniks, milleks on vaja maksusoodustust.

Endel Oja: Tööandja pensioni osas olen pessimistlik. Eestis on levinud väike ja pereettevõtlus ja seal on seda äärmiselt keeruline rakendada. Rahapaigutamine Eestisse on viimastel aastatel paranenud, kuid üliväike. Riigil on vaja leida tasuvaid investeerimisprojekte nagu näiteks Saaremaa sild.

Helir-Valdor Seeder: Halvasti on ainult üks asi, et II sammas on kohustuslik.

Inimestelt on võetud vastutus, huvi, otsustusõigus ja võetakse ära enamus rahast. Investeerimisvõimalused on piiratud paarikümne fondiga, konkurents on piiratud ja tootlus on madal. Fonditasud on olnud ebamõistlikult kõrged. Miks peaks tasud olema kõrgemad kui Rootsi pankades? Võtame jõulisi seisukohti.

Suur probleem on väljamaksed. Peab sõlmima kindlustusseltsiga lepingu. Valik on kolme seltsi vahel. Üks tuttav läks 60 000 euroga lepingut sõlmima, kolm protsenti võeti kohe ära. Kui jään 25 aastaks pensionile, siis see raha ei kogu kindlustuses enam mingisugust lisa. Kui leping sõlmitud ja aasta pärast suren, siis pärijad ei saa midagi. See on kogujavaenulik.

Petuvärk on ka 2%, millele riik paneb 4% juurde. See 4% võetakse sama inimese pensioniarvestuses tema I sambast. Meie eesmärk ära lõpetada pankade otsetoetused. Põllumeeste otsetoetused on kordades mõtekamad kui pankade otsetoetused.

Praegune süsteem on tulevastele pensionäridele äärmiselt kahjulik. Vabatahtlik II sammas on parem. 7-8-10 jalga tabureti korral nagu kinnisvara, aktsiad, väärtpaberid hajutatakse ka riski. See on mõistlik lähenemine. Tuleb anda inimestele vabamad ja suuremad võimalused ja suurem otsustamisvõimalus.

LHV asutaja Rain Lõhmus lausus, et ta paneks pensionifondide tööle hindeks 3. Pensionifondide puhul on reguleeritud hindu reguleerinud ja määratud ka retsept. Ärge kirjutage investeerimise retsepti! II sammas nagu kohustuslik liikluskindlustus, seal pole keegi hindu reguleerinud. Hinnapiiraja tõttu pole peale Tuleva keegi turule tulnud.

Eiki Nestor: ärge mind süüdistage nagu mina arvaks, et inimesed on vastutustundetud. Kui II sambal saab raha välja võtta nagu III sambas, siis tekiks kah raha väljavõtu vajadus.

Tuleva tulekuga hakkasid tasud langema. Kogumispensionärid, moodustage oma liit - 660 000 inimest, võiks olla ju MTÜ, kus koputada ja nõu küsida.

Toomas Vitsut: kuidas keskmine Eesti inimene, tädi Maali mõtleb? Kuidas ta käitub? Kas Kas ta käitub nagu doktorikraadiga finantsist? Pigem ta ei hakka investeerima, ta kulutab kogutud raha ära. Kui pensionile jäädes on vaja iga kuu elamise jaoks raha, siis tuleb riigi poolt jälle hakata otsima lahendust, et ta ei vireleks. Minu erakond seda II samba lõhkumist ei toeta.

Andres Sutt: Kui teemaks on koguda või mitte koguda, siis see on vabatahtlikus halb mõte. Kui aga anda rohkem võimalusi valida fondihaldureid, väljamakseid, siis see on debateeritav. Reformierakond seisab II samba säilimise eest.

Priit Alamäe: Kui mind panna üle laua Raini Lõhmusega tehinguid tegema, siis tema võidab ja mina kaotan. 90% inimestest kaotaks turuprofessionaali vastu. See II samba vabatahtlikuks muutmine on populistlik jama.

Endel Oja: Raha nüüdisväärtus on oluline.

Helir-Valdor Seeder: Ma ei poolda kogumispensionäride ametiühingu moodustamist. II sammas tuleb teha vabaks. Peab oelma vabadus luua selle asemel investeerimiskonto, kuhu saab kanda 2+4% maksed. Kes ei soovi ainult finantsinstumentidesse investeerida, siis neile jääks võimalus see raha tulumaksu makstes välja võtta ja näiteks kinnisvarasse investeerida. Kogumine ja investeerimine peaks oleme vabatahtlik. Kui autot pole, pole ka liikluskindlustust vaja.

Kas tädi Maali on teadlik investeerimisest, anna talle võimalus. Talumees investeerib sedasi, et ei pane raha fondi ja ei anna teise kätte raha keerutamiseks. Ta ostis metsamaad ja saab iga aasta küttepuud tasuta kätte. Metsamaa saab maha müüa. Teised on soetanud kinnisvara ja üürivad seda välja. Andke võimalus parimal moel oma teadmistega tuleviku kindlustada. 7 miljardit eurot pankades näitab, et inimesed ei jookse seda laristama. Tulevasi kulutusi saab vähendada, makstes ära tarbimislaen või eluasemelaen. Toetame vabaturumajandust! Samuti I samba olemasolu ja III sammast finantsgurudele! Finantskeemidega ei saa asendada lapsi. Loodusseaduse eest me ei põgene.

Eiki Nestor: Mitu II samba kogujat jääb vabaks lastes alles? 100 000 jääb. Ja kui tuleb masu, siis kas jääb sedagi. Jäävad need kes ei oska raha välja võtta. Vastutustundetu on rääkida II samba vabatahtlikusest.