Maksuameti huviorbiidis olevate varijuhtide kadumine või surmajuhtumid levivad, et päästa minevikupattudega ettevõtjate mainet. Poolteist aastat järgneb üks juhtum teisele, kus keegi rohkem kui tuhandesest tankistiarmeest juba pärast esimest kohtumist maksuameti revidendiga kas jäljetult kaob või kummalisel viisil sureb, kinnitab maksuamet.

Maksuameti ametlik selgitus tankistide kadumislainele kõlab napilt: see on osa organiseeritud kuritegevusest. Kui palju seni kindlaks tehtud 400 tankistist ning 700 tankistikahtlusega isikust lihtsalt kaduma või mulla alla läinud ja kui palju politsei abiga üles leitud on, ei õnnestu maksuametist välja pinnida.

Samas tunnistab maksuamet, et viimasel ajal puutuvad allkirjaõiguslike isikute elust lahkumistega kokku peaaegu kõik piirkondlikud maksuametid. Väikesel Jõgevamaal on praegu üheksa tankisti kadumise tõttu takistatud 12 revisjoni. Viljandi ja Harju maksuamet tuvastasid mõlemad hiljuti neljal juhul, et revisjoni alustamise hetkeks olid ettevõtte esindajad juba surnud.

Surmad osutuvad üsna kummalisteks, näiteks surevad verinoored mehed alkoholimürgitusse või külmuvad. Pussitamine, viimases staadiumis vähktõbi või tuberkuloos annavad sama lõpptulemuse.

Nii juhtus, et tuberkuloosihaigena 17 firma juhatuse liikmeks värvatud mees suri aegsasti, juba mõned kuud enne maksuameti ja politsei huviorbiiti sattumist. Kaks-kolm kuud pärast mehe surma registreeris äriregister aga kahe tema juhitud firma etteotsa endise tankisti elukaaslase, kes on nüüdseks üle kahe aasta teadmata kadunud.

Variisikud kui nähtus ei ole maksuameti järelevalve osakonna juhataja Raivo Piiritalo sõnul mitte niivõrd sotsiaalsete probleemide põhjus, kuivõrd tagajärg. Ta ütleb samas, et maksuamet ei hakka kunagi odavat populaarsust koguma nende arvel, kes ei suuda enda eest seista. “Pärast meedia rünnakuid näeb maksuamet niigi välja selline,” näitab Piiritalo läbi akna maksuameti hoovil seisvat varemeis maja.

Ometigi pole maksuamet ainus, kes tankistide kadumise lainet märganud on. Kadumiste sagenemist kinnitab ka Aivar Orukask, rahapesu andmebüroo politseijuhtivinspektor ülemkomissari ülesannetes, kes nähtuse põhjusena nimetab efektiivset rahapesu vastast võitlust. “Nii paljud on vahele jäänud ja oleme ka neid ettevõtteid hirmsasti pitsitanud,” lausub Orukask.

Mullu alustasid keskkriminaalpolitsei ja maksupettuste uurimise keskus (MUK) rahapesu andmebüroole saadetud 29 teate põhjal 14 kriminaalasja. Maksuametile saatis rahapesu andmebüroo edasi 17 teadet. Kui mitmel juhul neist maksudest kõrvalehoidja lihtsalt maksustati ja mitmel korral alustas MUK kriminaalmenetlust, büroo ei täpsusta.