Nüüd on aga olud muutunud ning IRLi juhtpoliitik Tsahkna on tulnud välja ettevõtjaid vihastava ning Keskerakonna seniste ettepanekutega väga sarnase initsiatiiviga korjata alkohoolsed joogid tanklapoodide lettidelt.

„Iseenesest ma kiidaks küll Tsahkna katset alkoholi kättesaadavust piirata. Samas kui me Tallinna volikogus sarnaste probleemide üle vaidlesime, siis oli IRL üsna kriitiline nende sammude suhtes,“ rääkis riigikogulane ja endine Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut Ärilehele.

Kujunenud on seega kummaline olukord, kus Tsahkna on korduvalt kinnitanud, et igasugune koostöö Keskerakonnaga ei tule kõne alla, kuid samas asub ellu viima neid plaane, mida Keskerakond on eelkõige Tallinna kontekstis juba väga pikalt arutanud.

Vitsuti hinnangul ei maksa Tsahkna intitsiatiivis näha pelgalt katset erakonna madalat reitingut tõsta. „Eks poliitikud mõtlevad selliseid samme astudes alati oma maine peale ka, kuid antud juhul seondub see paljude teravate probleemidega, mille lahendamiseks väga palju alternatiivseid variante ei ole,“ lisas ta.

Vitsut kinnitas, et oleks riigikogus vastavat eelnõud kindlasti valmis toetama. „Usun, et ka minu fraktsioonikaaslased on toetaval positsioonil. See on ju see sama poliitika, mida me oleme varemgi ajanud,“ jätkas ta.
Kui poliitiliste vastaspoolte vahel on alkoholi tanklalettidelt ära korjamise küsimuses tunda konsensuse hõngu, siis näiteks Saku Õlletehas ja Statoil on selle muudatuse vastu.

Mida öelda neile suurettevõtjatele lohutuseks? „Midagi ei ole teha. Äri ajamisele inimeste tervise rikkumise hinnaga tuleb varem või hiljem piir ette panna,“ sõnas Vitsut.