Sestap tundsime huvi, mida arvab ebaharilikult kopsakast "sularahakassast" riigikogu juures tegutseva erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) liige Kaarel Tarand.

"ERJK eeldatavasti tutvub erakondade majandusaasta aruannetega nagu ka tänavuse 2. kvartali lõpu majandusseisuga oma korralisel koosolekul augusti teises pooles. Kui keegi komisjoni liikmetest siis mingis küsimuses lähemat ja täpsemat infokogumist tahab algatada, siis komisjon nii ka teeb.
Praegu, enne dokumentide kollektiivset arutelu ei ole mõistlik hinnangute andmisega rutata," märgib Tarand.

Kas keegi arvete tasumiseks kasutab sularaha või ülekandeid, ei ole komisjoni seisukohalt oluline. Küll on seda raha päritolu.

"See tähendab, iga sent sissetulekut peab olema dokumentaalselt tõestatud ja raha peab olema saabunud seaduses lubatud isikutelt ja viisil. Nagu teada, on Eesti erakondadel teadmata päritolu raha vastuvõtmisega probleeme olnud läbi aastate ja üks episood, mille pärast on kohtu all Priit Toobal ja Lauri Laasi, puudutab sama teemat. Seetõttu on komisjoni valvsus ja uudishimu kõiges sularaha liikumist puudutavast kahtlemata kõrge," rõhutab Tarand.

Ta lisab, et tema arvates ei ole tänapäeval siiski kuigi mõistlik ja tulus käidelda suuremaid sularahakoguseid eraisikul ega ettevõttel ning organisatsioonil.

"Turvalisem ja mugavam on hoida raha arvelduskontodel ja kasutada elektroonilisi pangateenuseid oma asjaajamises. Nii ju teevad ka näiteks kõik riigiasutused tsentraliseeritud raamatupidamise kaudu ja mingeid sularahakassasid ei pea. Aga noh, parteielu ei käi ju iial tavamõistuse ja -loogika järgi," nentis Tarand.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal põhjendas Ärilehele ülisuure "kassa" olemasolu sellega, et tegemist oli valimisaastaga. "Aruandes toodu on aastavahetuse seis. See ei tähenda aga seda, et terve 2014. aastal oleks seesugune summa sularahana kassas olnud. Tegemist oli
valimiskampaania perioodiga. Kindlasti ei ole tegemist millegi
erakorralisega. Lisaks keskbüroole, kes erakonna finantsidega tegeleb, on Eesti Keskerakonnal ka 27 piirkonda ja ligi 200 osakonda, kes kõik samuti erakonna majandustegevuses, sealhulgas sularahaga käitlemises osalevad," rääkis Toobal.