Nõo Lihatööstus teatas ETAle, et seitse lihatööstust soovivad lihaliidust välja astuda, sest liit polevat toime tulnud oma peamise põhikirjalise eesmärgiga — tõsta tööstusharu mainet. Näitena viidatakse Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitlustulemustele, mille kohaselt olevat tarbijate rahulolu kodumaiste lihatoodete kvaliteediga väga madal ehk 20 protsenti.

Konjunktuuriinstituudi teadur Merike Leitmäe ütles ETAle, et 20 protsenti tarbijaist on Eesti lihatoodetega väga rahul, 63 protsenti rahul, 15 protsenti mitte eriti rahul ja kaks protsenti ei osanud viimases küsitluses oma arvamust öelda. Eesti lihatoodetega väga rahul olijate protsent on viimasel ajal küll pisut langenud, aga põhjuseks on siin hoopis tarbijate nõudlikkuse kasv, selgitas Leitmäe.

Lihaliidu tegevdirektor Peeter Grigorjev ütles ETAle, et see on tarbija petmine, kui teadlikult levitatakse valeandmeid. Grigorjevi hinnangul on need ettevõtted ise langetanud viimastel kuudel lihasektori mainet.

Lihaliidust välja astumise avaldusele on alla kirjutanud AS Oskar Lihatööstus, AS Nõo Lihatööstus, AS Valga Lihatööstus, AS Rey, AS Otepää Lihatööstus, AS Linnamäe Peekon ja AS Vastse-Kuuste Lihatööstus, teatas ETAle Nõo Lihatööstus. Lihaliidu otseselt lihatöötlemisega seotud ettevõtetest moodustavad lahkujad kolmandiku.

Ettevõtetest lahkub küll kolmandik, aga turuosa järgi on see kümnendik, märkis Grigorjev.

Tema hinnangul on liidust lahkujatel tööstustel selleks otsitud põhjused, tegelikud probleemid on selles, et toiduseaduse tärminid järjest lähenevad ja see seab tugevad nõuded kõigile ettevõtetele. Rida ettevõtteid ei suuda nõuetega kaasa minna ja nüüd on alustatud teistsugust kampaaniat — süüdistatakse edukaid ja ka lihaliitu, tõdes Grigorjev.