Eesti Tarbijakaitse Liidu juhatuse liige Aino Runge ütles ETAle, et ta viib kirja koos kogutud toetusallkirjadega valitsusse homme hommikul.

Eile kogunes tarbijakaitse liidu eestvedamisel majandusministeeriumi ette elektrihinna kujundamise vastasele piketile üle saja inimese. Tarbijakaitse liidu poolt valitsusele adresseeritavale protestikirjale on alla kirjutatud ka teised piketil esindatud organisatsioonid, näiteks ametiühingute keskliit, õigusjärgsete omanike liit, üürnike liit ning pensionäride erinevad liidud.

Kirjas teatatakse valitsusele, et Eesti Tarbijakaitse Liit ei nõustu AS Eesti Energia ettepanekuga kehtestada kodutarbijale lisaks põhitariifile 110 senti kilovatt-tunni eest püsitasu 20 krooni kuus. Püsitasuga ei nõustuta, kuna tarbijakaitseseaduse kohaselt peab tarbija maksma ainult selle eest, mida ta on tegelikult tarbinud.

"Püsitasu ei ole arvestatav ega tarbijale põhjendatud ning tekitab oma ebamäärasusega elektritarbijale segadust ja ei motiveeri säästlikkusele," seisab kirjas.

Kirja kohaselt seab pakutud maksustamise süsteem kõige raskemasse olukorda kodutarbijatest kõige vähem elektrit tarbivad kliendid, kellele kallineb elekter üle 60 protsendi. Seekordse hinnatõusu põhiliseks raskuse kandjaks on kodutarbija, kellest suurele osale kallineb elekter tulenevalt kodu- ja äritarbijate ühtlustamisest ligi 27 protsenti.

Tariifide väljatöötamisel pole leidnud käsitlemist elektrienergia kvaliteediga seonduvad probleemid, mis esinevad eriti maakohtades ja toovad endaga kaasa tarbijale materiaalseid kahjusid ja ebameeldivusi elukorralduses. "On vaja välja töötada süsteem, mis annab tarbijale ebakvaliteetse elektrienergia puhul võimaluse alandada tariifi või saada muul viisil kompensatsiooni," väidab tarbijakaitse liit.

Kirjas märgitakse, et piketile kokkutulnute meelest on vaja jätkata koostööd pakutud tariifide ümbervaatamisel, välistades püsitasud ja väiketarbijatele eriti suuremahulise hinnatõusu koormuse.