Jätkuv hinnalangus on leidnud tee tarbijahindadesse, mis ei meeldi keskpankadele.

Aasta algusest on tõusnud vaid 3 tooraine hinnad – kakao (10,2%), apelsinimahl (6%) ja puuvill (3%).

Suurimate langejate seas on kütused. Suurima kukkumisega esines kütteõli, mis odavnes 43%. Järgnesid nafta (Brent) (-42,6%), maagaas (-39,1%) ja nafta (WTI) (-34,9%).

Kohvi hind kukkus 33,9%. Metallidest läks kõige kehvemalt pallaadiumil, mis odavnes 30%. Kaera hind langes 30,4%, plaatina vastas 26,7% langusega.

Teiste börsikaupade hinnalangus jäi 25% piiresse. Vase hind laskus 24,8%, sigade hind 18,5%, nisu 21,7% ja puidu hind 18,6%. Elusveiste hind langes 11,5%, riis 15,4%, mais 14,5%, sojaeine 16%, etanool 10% ja sojaoad 12,2%. Hõbeda hind langes 8,5%, kulla oma 9,3%. Sojaõli hind kahanes 6,8%, nuumveiste oma 1,2% ja suhkru hind 2,9%.

Varaklassina on toorainete hinnakäitumise jälgimiseks tuntuim Bloombergi indeks, mis koosneb 22 tooraine hindadest. Selles indeksis on tänavu tõusnud vaid ühe tooraine hind.

„Me oleme näinud investorite toorainetesse suhtumises muutust,“ ütles ühe maailma suurima toorainekaupmehe Trafigura finantsdirektor Christophe Salmon Financial Timesile.

Üheks märgiks, et toorained ei ole soosingus, on USA futuurituru regulaatori teade, et nad lõpetavad vähese huvi tõttu tooraineindeksi arvutamise ja avaldamise.

Paljude toorainete hinnalanguse põhjuseks on Hiina aeglustuv majandus. Ka kallim USA dollar on survestanud tooraineid, mille hind kujundatakse USA dollarites.

Toorainekauplejad näevad messiast puuvilla näol, mille hind on tõusnud.
„Kui me tulevikus vaatame ajalugu, siis 2016. aasta esimene kvartal saab olema turu põhi,“ ütles Ron Lawson Logic Advisorsist. See ettevõte investeerib toorainetesse. „Puuvilla hind signaliseerib turu põhja.“

Aasta alguses püüdsid analüütikud pakkuda tooraineid välja investeerimisideena, kus iga tooraine hind liigub eri põhjustel ning mitte samas suunas, pakkudes spetsialistist investorile võimalusi. Paraku on pea kõigi toorainete hinnad kukkunud.