Sihtasutus otsustas teha linnavalitsusele ettepaneku ette valmistada vastav eelnõu, ütles sihtasutuse nõukogu esimees, Tartu abilinnapea Raimond Tamm BNS-ile.

Tamme sõnul alustas Tartu Eluasemefond tagastatud eluruumide elanikele laenude andmist 1997. aastal. "Laenu piirmäära kehtestab Tartu linnavalitsus ning tänane piirmäär 25 600 eurot kehtib alates 2005. aastast."

Tamm rääkis, et kui 2005. aastal oli Tartu linnas korteriomanditega tehtud tehingute keskmine hind 658 eurot ruutmeeter, siis 2011. aastal oli see 839 eurot ruutmeeter ja sel aastal 890 eurot ruutmeeter. "Seega võrreldes 2005. aastaga on tänaseks Tartu korterite keskmised hinnad tõusnud ligikaudu 35 protsenti ning sellest tulenevalt on vajalik suurendada ka korteriostuks suunatud laenu piirmäära," selgitas ta.

Arvestades korterite hindu kinnisvaraturul, on 35 000 euro suuruse laenu ja 10-protsendilise omafinantseeringu abil Tamme hinnangul võimalik soetada umbes 45 ruutmeetri suurune elamispind, see tähendab mugavustega kahetoaline korter.

Lisaks otsustas sihtasutuse nõukogu koosolekul muuta korterelamute renoveerimiseks laenude andmise korda ja pakkuda edaspidi pakkuda laenu 3–16 korteriga elamutele.

Tamm selgitas, et korterelamute renoveerimiseks laenude andmise kord jõustus tänavu 2. aprillil. "Kui esialgu otsustasime laenuvõimalust pakkuda 3–10 korteriga elamutele, siis tänase päeva seisuga on selgunud, et reaalne vajadus laenu järele on ka veidi suuremates korterelamutes."

Uut selle aasta kevadel turule toodud laenutoodet soovib Tartu Eluasemefond Tamme sõnul pakkuda just väiksematele korterelamutele, kelle puhul ei võimalda kommertspankade seatavad tingimused sageli kommertspankadest laenu taotlemist.

Sihtasutuse nõukogu koosoleku päevakorras oli ka laekunud laenutaotlustega seonduvate otsuste langetamine.

Tartu Eluasemefond on Tartu linna sihtasutus, mis asutati 1992. aastal eesmärgiga laenude kaudu võimaldada tartlastele elamistingimuste parandamist ja pakkuda lahendust linnaelanike eluasemeprobleemidele. Eluasemefondi kodulehe andmeil on fondi tegutsemisaja jooksul fondist abi saanud ligikaudu 3500 leibkonda.

Tartu Eluasemefond pakub nii eluasemelaenu eraisikutele kui ka rekonstrueerimislaenu korterelamutele.