Severi Kaubandus üritas 6. märtsil läbi Valga maantee tollipunkti Leedust Eestisse vedada 2100 2,5-liitrist pudelit karastusjooki "Limps DÜSESS" ja 1500 sama mahuga pudelit karastusjooki "Limps APELSINI".

Toll pidas alguses mõlemad kaubakogused kinni, kuna AS Tallinna Karastusjoogid oli aasta alguses palunud tollil eriliselt jälgida tema nimele registreeritud kaubamärkidega "Buratino", "Düšess", "Lumivalgeke, "Tarhun", "Apelsini", Aprikoosi" ja "Multivitamiin" tähistatud jookide välja-, sisse- ja transiitvedu.

Antud juhtumil kinnipeetud jook "Limps Düsess" oli AS-i Tallinna Karastusjoogid hinnangul firma intellektuaalset omandit rikkuv kaup, kuna see oli Leedus toodetud ilma firma loata.

Karastusjoogi "Limps Apelsini" puhul ei olnud AS-il Tallinna Karastusjoogid maaletoojale pretensioone, kuna pudelitele kantud etiketid ei olnud kujunduselt sarnased firma nimele registreeritud kaubamärgile ning kaubamärgi "Apelsini" registreerimine ei anna talle selle sõna kasutamise ainuõigust.

Lähtuvalt kaubamärgi omaniku hinnangust otsustas Kagu tolliinspektuur täna karastusjoogi "Limps DÜSESS" erikonfiskeerida ning määras AS-ile Severi Kaubandus 10000-kroonise trahvi.

AS Severi Kaubandus on viimase poole aasta jooksul tollile kahel korral vahele jäänud ka võltsitud kompvekkide maaletoomise katsetelt. Näitena tõi firma eelmise aasta novembris Valga maantee tollipunkti kaudu Ukrainast Eestisse ligi tonni kompvekke Barbariss ja Karakum, mis olid samuti toodetud ilma kaubamärkide omaniku (AS-i Kalev) loata. Toonase juhtumi puhul määras toll firmale 9000-kroonise trahvi.

Kaubamärgiomaniku loata kaubamärgi või sellele äravahetamiseni sarnase kaubamärgi kasutamine on kaubamärgiseaduse rikkumine. Kaubamärgi kasutamiseks loetakse ka kaubamärkidega tähistatud kaupade sisse- ja väljavedu.