Koos­ta­mi­sel on de­tail­ne äri-p­laan ja muud asu­ta­mis­do­ku­men­did. Koos Tar­tu hoiu-lae­nu-ühis­tu­ga on ­pan­ga ra­ja­mi­se­le õla al­la ­pan­nu­d ­Maae­lu Eden­da­mi­se Hoiu-lae­nuühis­tu ja kaks se­ni anonüümseks jää­da soo­vi­nud et­tevõtet.

„Kui olu­li­si ta­kis­tu­si ei ilm­ne, loo­da­me uk­sed ava­da um­bes aas­ta pä­rast,” sõnas Vih­mand. Pan­ga asu­ta­mi­seks va­ja­mi­ne­vast 78,2 mil­jo­nist kroo­nist (viis mil­jo­nit eu­rot) on koos üle 63 mil­jo­ni kroo­ni. Hoius­ta­des ra­ha uues pan­gas, saab klien­dist ka pan­ga oma­nik, kel­lel on õigus di­vi­den­de saa­da. Ühis­tu­pank ei taot­le ka­su­mit. Ka­sum ja­ga­tak­se pi­de­valt liik­me­te­le ta­ga­si.

„Eel­mi­sel aas­tal oli kom­merts­pan­ka­de ko­gu­ka­sum Ees­tis 7,4 mil­jar­dit kroo­ni. Kui ka­su­ta­da de­ma­goo­gi­list võrd­lust, siis ko­ha­li­ku ela­nik­kon­na hul­gas jäi ai­nuüksi eel­mi­se aas­ta jook­sul tek­ki­ma­ta 7400 uut mil­jonä­ri,” rää­kis Vih­mand.

Halval ajal õpitakse Kas prae­gu­ne virvarr fi­nants­tur­gu­del pan­ga loo­mist ei se­ga või tu­leb hoo­pis ka­suks? „Ei saa just öel­da, et prae­gu­ne olu­kord fi­nants­tur­gu­del pan­ga asu­ta­mist kui­da­gi se­gaks,” ütles Vih­mand. „Tõsi on aga see, et just hal­ba­del ae­ga­del õpi­tak­se enam, te­hak­se roh­kem kaa­lut­le­tud ot­su­seid ja juu­rel­dak­se sel­le üle, mi­da edas­pi­di pa­re­mi­ni saaks te­ha, et se­ni­seid vi­gu väl­ti­da. Sel­les suh­tes on prae­gu­ne olu­kord mei­le tõepoo­lest ka­suks.”

Pan­ga ni­me va­li­ku­l ­saa­va­d ­soo­vi kor­ral kaa­sa rää­ki­da lu­ge­jad­ki. H­äid pan­ga­ni­me­si­d võib Tar­tu hoiu-lae­nuühis­tu­le saa­ta ku­ni 15 jaa­nua­ri­ni. Sea­dus nõuab, et pan­ga ni­mes oleks sõna „ühis­tu­pan­k”.