Inseneri Jüri Laurson viitas eile Õhtulehes, et peaaegu kõikide Tartu Kaubamaja ümber asuvate sammaste alaosal on mõrad.

Eesti Maaülikooli Metsandus- ja maaehitusinstituudi ehituskonstruktsioonide dotsent, volitatud ehitusinsener Jaak Valgur ütles, et hoone tavapärase kasutamise korral esmahinnangul konstruktsioonide varinguohtu ei ole ning postide kandevõime on säilinud.

“Visuaalsel vaatlusel võib eeldada, et mõrade võrgustik on tekkinud postide betoontorusesse ehk väliskesta,” sõnas Jaak Valgur. “Pragudevõrgustik postide väliskestas on tekkinud tõenäoliselt betooni mahukahanemise, temperatuurimuutuste ja niiskuse koosmõjul.”

“Tartu Kaubamaja tellib järgmise nädala alguses hoone sammaste põhjaliku ekspertiisi, mis sisaldab konstruktsioonide seisundi kohapealset hindamist ja selle põhjal sooritatavaid kandevõime kontrollarvutusi,” ütles Tartu Kaubamaja keskuse tegevjuht Marju Jeedas. “Jälgime hoone tehnilist seisundit igapäevaselt. Suhtume mõradesse väga tõsiselt ning püüame viivitamatult saada nende kohta täieliku selguse.”

Tartu Kaubamaja hoone välisperimeetril paiknevad ümarpostid on valmistatud raudbetoonist liitkonstruktsioonis: väliskesta moodustavad tehases valmistatud 70 mm seinapaksusega ja 600 mm läbimõõduga valgest betoonist monteeritavad torud, mille sissemusse on kohapeal paigaldatud vajalik tööarmatuur ja valatud betoon.