Ei ole paremat aega, kui aastavahetus, et oma elus midagi muuta ja uued eesmärgid seada, kirjutab CNBC. Kuigi paljude jaoks võib see tähendada edasimineku planeerimist juba olemasoleval tööl, on just sel aastal aastavahetus hea aeg ka töökoha vahetuseks.

Töötus on paljudes riikides Euroopas ja ka USAs praegu ajaloo ühel madalaimal tasemel. Mitte kunagi pole tööga hõivatute osakaal olnud nii suur, kui ta praegu on. Seeõttu on praegu ka suuremad võimalused töökohta vahetama asudes saada just sellele kohale, mille vastu sa kõige enam huvi tunned.

Ka tasub silmas pidada, et uue majandusaasta alguses võib nii personalieelarve kui ka üldine palgatase ettevõtetes või organisatsioonides kasvada. „Praegu töövõtja dikteerib tööturgu,” märkis töövahendusportaali Indeed asepresident ja globaalse personaliosakonna juht Paul Wolfe.

„Kuigi konkurents võib praegusel perioodil aastast tunduda muust ajast kõrgem, on terve rida tegureid, mis töötavad töövõtja kasuks,” märkis Wolfe, viidates ennekõike töövõtja võimalusele panna ise läbirääkimiste tingimused paika.

Kuna aga ühtegi töökoha vahetust ei tohiks teha uisapäisa, jagab CNBC personalispetsialistide soovitustele tuginedes kolm nõuannet, mida tasub enne selle kallale asumist läbi mõelda.

1. Teadvusta oma motivatsiooni
Kõige olulisem ennekõike: enne, kui asud uuele kohale kandideerima, hinda oma tänast olukorda ja mõtle välja, mis on see, miks sa muutust tahad. On see siis organisatsiooni kultuur, töö iseloom, kehv palk või midagi muud.

Alati tasub endalt ka küsida, kas töökoht, kuhu sa kandideerida soovid, pakub tõesti sulle huvi, sobib sinu pikaajalise karjääriplaaniga või sa tahad lihtsalt oma praegusest töökohast ükskõik kuhu mujale minema saada, sest sulle ei meeldi seal.

2. Tee kodutöö ära
Kui sa oled oma motivatsiooni paika saanud, asu vaatama, mis võimalused üldse tööturul parasjagu on. See mitte ainult ei anna sulle inspiratsiooni, vaid annab aimu ka sellest, mis tingimustel on sul võimalik tulevases töökohas läbirääkimistele asuda.

Spetsialistid soovitavad siin töövõtjatel käia erinevates töökohtades kohtumas, nö šoppata turul ja vaadata, mis sobib, võiks huvi pakkuda ja millistele sinu tingimustele ollakse valmis vastu tulema, millistele mitte.

Küll aga tasuks väga ettevaatlik olla, kui hakatakse mängima ruletti selles osas, milline tööandja rohkem palka suudab pakkuda. Lõpuks võid mõlemast ilma jääda või paari kuu möödudes mõista, et kõrgemat palka maksva tööandja töö polegi nii huvitav, kui arvasid.

3. Ära jää ootama
Kui asud kodutööd tegema ja mõistad, et töökoha vahetus on sinu jaoks õige samm, siis soovitavad spetsialistid mitte liialt kaua oodata oma kandideerimisdokumentide ära saatmisega.

Nad põhjendavad, et tavaliselt hakkab aktiivsem tööotsimise periood pihta jaanuari algusest, kui paljud inimesed on pühade ajal puhata saanud ja sarnasele järeldusele jõudnud.

Seega tasub oma CV veel vana aasta lõpus teele saata, enne kui suuremad massid sind huvitavatele töökohtadele nö peale vajuvad.