Levivad jutud, nagu Eesti Entsüklopeediakirjastuse põhjamineku taga oleksite paljuski teie isiklikult. Esiteks seetõttu, et väike Eesti ei suuda kahte mahukaid teatmeteoseid avaldavat kirjastust ülal pidada ja TEA Kirjastus alustas nõukogude ajast välja kasvanud Eesti Entsüklopeediakirjastusest hiljem. Teiseks, TEA meelitas Eesti Entsüklopeediakirjastuse paremad töötajad ära, küsis Äripäev.

Turumajanduses otsustab tellija, kelle ta valib. Eesti Entsüklopeediakirjastuse allakäik oli alanud palju enne seda, kui TEA kirjastus suure entsüklopeedia tegemist plaanimagi hakkas. Loodus tühja kohta ei salli: kuna Eesti Entsüklopeediakirjastus uue entsüklopeedia tegemist 2007. aastaks ei alustanud, otsustas seda teha TEA, mis oli selleks ajaks valmis saanud mitu suurt erialast entsüklopeediat ning lõpetanud kolmeköitelise koolilastele mõeldud laste- ja noorteentsüklopeedia e-versiooni tegemise. Sealt oligi aeg edasi minna, ja tänu sellele otsusele on tänaseks TEA entsüklopeedia kuus esimest köidet juba ilmunud ja e-Entsüklopeedia Internetis soovijale kättesaadav. Edasi liikusid oma tegemistes ilmselt ka Eesti Entsüklopeediakirjastuse endised toimetajad, kes mitmetesse tugevamatesse kirjastustesse, sh ka TEAsse suundusid.

Tomingas lisas, et suutmatus tänapäevase majanduskeskkonnaga kohaneda ja riikliku püsifinantseeringuta iseseisvalt hakkama saada oligi EE põhjamineku peamine põhjus.