Keskkonnamõjude hindamise esialgsed tulemused esitab Eesti Põllumajandusülikooli Keskkonnakaitse Instituut enne 12. septembrit, mil komisjon neid arutab ja toimub avalik arutelu. Valmis saab hinnang 25. septembriks.

Riikliku arengukava keskkonnamõjude hindamine on mõeldud kavandatava tegevusega kaasnevate kahjulike mõjude varaseks prognoosimiseks ja nende ärahoidmiseks või leevendamisteede väljapakkumiseks.

Pärast keskkonnamõjude läbivaatamist koos arengukavaga otsustab komisjon, kas esitada arengukava valitsusele, ütles ETAle keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Andres Talijärv.

Eile toimunud arengukava hindamisest võtsid osa ka arengukava väljatöötamisest end taandanud Eestimaa Looduse Fondi ja Eesti Rohelise Liikumise esindajad, kes andsid kavale tervikuna negatiivse hinnangu.

Ministeeriumi ja looduskaitsjate seisukohad lähevad Talijärve sõnul lahku raiemahtude ja kaitstavate alade suuruse osas. Ministeeriumi nimetatud raiemahud vastavad Talijärve sõnul metsateadlaste ettepanekule.

Pikemat arutelu tekitasid nõupidamisel metsamaterjali mõõtmise ja standardiseerimise küsimus ning see, kui suur peaks olema Eesti metsa pindala.

Komisjoni hinnangul peaks praegu kehtivaid metsamaterjali mõõtmise ja standardiseerimise tabeleid täpsustama.

Metsa pindala suhtes avaldati arvamust, et see peaks olema kooskõlas maaelu arengukava. Kuna olemasolev metsaseadus ei võimalda metsade pindala massilist vähenemist, ei pidanud töörühma liikmed otstarbekaks kehtestada protsentuaalselt seda, kui suur metsade pindala peaks olema.

Metsanduse arengukava komisjoni kuuluvad keskkonnaministeeriumi, Riigikogu, keskkonnainspektsiooni, Riigimetsa Majandamise Keskuse, põllumajandusülikooli, Eesti Erametsaliidu, Eesti Rohelise Liikumise, Eestimaa Looduse Fondi ja Eesti Metsatööstuse Liidu esindajad.

Metsanduse arengukava aastateks 2001-2010 eesmärk on näidata konkreetsed strateegiad ja tegevused säästva metsanduse tagamiseks.

Arengukava koostas viis eri töörühma: metsade säästlik majandamine ja kaitse, metsaomand, metsatööstus, teabekorraldus ja infosüsteemid ning metsanduslik haridus ja teadus.

Lõpliku heakskiidu annab arengukavale Riigikogu.