Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi direktor Erik Puura on öelnud, et TAKid tegelevad uute tehnoloogiate arendamisega, kusjuures keskuses töötavad tippteadlased otsivad innovaatilisi lahendusi partnerettevõtetele olulistes valdkondades. TAKide tegevusega on liitunud üle saja ettevõtte.

Homme Cambride’is toimuvalt SIROCCO teaduskonverentsilt naasev TÜ arvutiteaduse instituudi juhataja, professor ning OÜ Queretec enamusosanik Jaak Vilo tõdes, et TAKide ideoloogia on luua kontsentreeritud arenduskeskused, kus ettevõtted saaksid oma ühistele tehnoloogilistele probleemidele lahendusi. TAKid peavad tema hinnangul töötama välja tehnoloogiaid, mida saaks ettevõtetes kasutada ehk siis pärast tootmisse juurustamist turustada.

“TAKi edukaks toimimiseks on vaja kahte komponenti — ettevõtete poolt idee ja vajadus, teisalt meeskond, kes oleks rakendatav selle eesmärgi teostamise nimel,” selgitas Vilo. “Ideaalis teevad teadlased oma valitud relevantsetel teemadel uurimistööd ja ettevõtjad leiavad nad selle kompetentsi järgi üles.”

Igapäevases elus ei pruugi teooriad toimida. Vilo tunnistas, et praktikas on asi keerulisem. Enamik ettevõtete probleeme ei ole teadusliku teadmise puudumine, vaid näiteks valdkonna mittetundmine, nõrk insenerioskus, ideede puudus, turu puudumine ja madal investeerimisvõimekus.