AS Elcogeni rahastamisel hakkavad kütuseelemente arendama kaks teadlaste rühma, kirjutab Eesti Päevaleht. Tallinnas hakkab nendega tegelema Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituut (KBFI) eesotsas selle direktori, akadeemik Endel Lippmaaga. Tartu Ülikooli uurimisrühma veab anorgaanilise keemia professor Jüri Tamm. Kummaski linnas hakkab uuringutega tegelema kuni 20 inimest.

Lippmaa sõnul tähendaks kütuseelement igaühele energeetilist iseseisvust. Energia tootmiseks kasutavad kütuseelemendid vesinikku, millest keemiliste reaktsioonide tulemusena tekib elekter.

Elcogeni juhatuse esimehe Enn Õunpuu sõnul on eesti teadlaste peamine ülesanne uuringute abil kütuseelementide hinna odavamaks viimine, et kütuseelemendis toodetava elektri hind suudaks konkureerida elektri turuhinnaga.

“Praegu maksab ühekilovatine seade umbes 2000 dollarit, aga selle hinna peaks saama 500 dollarini,” rääkis Õunpuu. “Järelikult me peame ta ainult neli korda odavamaks saama, mis pole sugugi võimatu, kui vaadata näiteks arvutite hindu, mis on paarikümne aastaga kohutavalt palju langenud.”

KBFI peab viima kütuseelemendi töötemperatuuri võimalikult madalaks, sest siis saab elemente teha odavamast materjalist, näiteks kasutades roostevaba terast. Tamme töörühma ülesanne on leida kütuseelementide valmistamiseks uusi ja odavamaid materjale ning parandada elemendi efektiivsust.

USA valitsus ja ettevõtjad kulutavad kütuseelementide uurimiseks mitu miljardit dollarit aastas, kuid Õunpuu sõnul pole põhjust karta, et Eesti teadlaste töö USA teadlastele alla jääks.

Kütuseelemendid (inglise keeles fuel cell) kasutavad energia tootmiseks vesinikku, millest keemiliste reaktsioonide tulemusena tekib elekter. Kütuseelement on mitu korda efektiivsem kui praegused viisid elektrit toota, mis tähendab, et kui kütusena kasutada naftat või maagaasi, siis kulub seda vähem. Samas võib kasutada kütuseelemendis ka tavalist vett.

Ajalehe andmeil investeerib Elcogen kütuseelementide uuringuteks 2002. aasta lõpuni 10 miljonit ja 2003. aastal 15 miljonit krooni, edaspidi summad suurenevad veelgi. Raha allikate kohta leht andmeid ei too.