Tee hind tõuseb uutesse kõrgustesse seoses Keeniat tabanud rahutustega. Keenia on maailma suurim musta tee eksportija ja FAO hinnangul väheneb Keenia tee-eksport sel aastal umbes kümnendiku võrra, vahendab Helsingin Sanomat.

Tee kallines juba möödunud aastal 6,5 protsenti võrreldes 2006. aastaga seoses ülemaailmse toiduhindade tõusuga, tee maailmaturuhind oli möödunud aastal 1,95 USA dollarit kilo eest.

FAO tee-ekspert Kaison Chang ütles ajalehele Financial Times, et viimase aja 2,5 USA dollari suurune kilohind Mombasas Keenias on olnud “šokeeriv hinnatõus”. Teise tähtsa tee-eksportija, Sri Lanka, oksjonitel on tee olnud mõnevõrra odavam.

Tee tarbimise ja tootmise tasakaal on viimastel aastatel püsinud tänu Hiinale, kus teejoomine tõuseb aastas 13 protsenti. FAO andmetel aga lõppeb pikalt kestnud ületootmine peagi.

Keenia rahutused mõjutavad ka kohvi hinda, sest riigis toimuvad rahutused on sisuliselt peatanud naaberriigi Uganda, Aafrika suurima kohvitootja, ekspordi.

Arabica-kohviubade hind on viimasel ajal tõusnud kümne aasta kõrgeimatele tasemetele. Hind on enam kui kolmandiku võrra kõrgem kui aasta varem. Kakao hind oli möödunud nädalal viimase 24 aasta kõrgeim.