Ettevõtte käive vähenes 14%, 177 miljoni euroni. Sealjuures teenis Eesti Energia tänu tasuta CO2 kvoodi eraldamisele ning kontserni kuuluva Elektrilevi võrguteenuse kasumlikkuse paranemisele 24,6 miljonit eurot puhaskasumit (+16%), teatas ettevõte.

Elektrimüük eratarbijaile moodustas Eesti Energia II kvartali käibest 6,4%, kasumit elektrimüügist kodukliendile teises kvartalis ei teenitud, teatas energiatootja.

Kontserni kuue kuu käive oli 413 miljonit eurot, mis on võrreldes eelmise aasta esimese poolega ligi 7% vähem. Ärikasum kasvas 17 miljoni euro võrra, 98,8 miljoni euroni ning puhaskasum 80,7 miljoni euroni.

Eesti Energia finantsdirektori Margus Kaasiku sõnul leidub hoolimata tootmise ja müügimahtude vähenemisest põhjusi rõõmustamiseks.

”Ettevõtte majandustulemused näitavad positiivset trendi. Näiteks Läti ja Leedu turgudel oleme konkurentsisituatsioonis oma äriklientide hulka oluliselt kasvatanud. Ka on kasvanud ettevõtte taastuvenergia tootmismaht, mis näitab, et mahukad investeeringud tootmisportfelli mitmekesistamisesse on olnud mõistlikud,” rääkis Kaasik.

Eesti Energia investeeris teises kvartalis 95,4 miljonit eurot, mis on pea 30% vähem kui eelmise aasta samal perioodil. Poolaasta võrdluses vähenesid investeeringud 1,6%. Muutus on tingitud sellest, et mitmed olulised investeerimisprojektid on jõudnud lõppfaasi. Investeeringud suunati peamiselt Paldiski tuulepargi, Auvere elektrijaama, Enefit-tehnoloogial põhineva õlitehase ning Iru jäätmeenergiaploki rajamiseks. Elektrilevi olulisemad investeeringud olid seotud elektrivõrgu kvaliteedi parandamisega. Kogu Elektrilevi teenitud kasum suunatakse igal aastal elektrivõrgu investeeringute rahastamiseks.

Investeeringute rahastamiseks otsustas riik omanikuna suurendada ettevõtte omakapitali täiendava 150 miljoni euro võrra.