Andrus Ansipi juhtimisel valminud viimane versioni rändlustasude paketist kaotab jaetarbijale sisuliselt kõik senised piirangud ning kehtestab põhimõtte "roam like at home" - ehk rända nagu kodus - samade hindadega. Mobiilioperaatorite probleem on aga selles, et kui jaetarbijale rändlustasud kaovad, siis operaatoritel omavahel jääb andmeside hulgihinna piirmääraks 0,85 senti megabaidi eest. Teisisõnu, iga rändluses kasutatud megabaidi pealt peab sinu operaator hakkab tõenäoliselt maksma raha. Eriti mures on selle muudatuse pärast Põhja-Euroopa operaatorid, kuna siinse kandi inimesed kasutavad andmesidet kordades rohkem kui lõunaeurooplased ning ka inimesed reisivad rohkem meie piirkonnast Lõuna-Euroopasse kui vastupidi.

Reisimise negatiivne mõju

"Kui üks meie Balti riigi klientidest reisib näiteks Lõuna-Euroopas, saab sel meie jaoks olema tohutu negatiivne mõju," ütles Kirkby. Ta lisas, et Tele2 küll soovib, et inimesed saaksid reisides kasutada telefoni taskukohaste hindadega, ent Ansipi kabinetis valminud plaan ei reguleeri kõrgeid hulgihindasid. ""Roam like at home" on võimalik ainult siis, kui hulgihinnad on mõistlikul tasemel ühtsed üle Euroopa. Vastasel korral on risk, et peame tõstma koduturu hindasid, et katta kahjud rändlustasude suurenemisest ettevõtte jaoks," lausus Kirkby.

Ansipi plaan peaks jõustuma 2017. aasta juuni keskelt ning ainuüksi sealt järgneva 6,5 kuu jooksul teeniks Tele2 Kirkby sõnul kõigil oma turgudel kokku 20 miljonit eurot miinust. "Lisaks tuleb arvestada, et meie sektor siiani alles ootab, et aastate jooksul tehtud suured investeeringud [eelkõige 4G levialasse] alles ootavad ära tasumist."

Hinnatõusu ei avalda

Kirkby andis selgelt mõista, et praeguse kava jõustumisel on operaatorid sunnitud tõstma koduturul hinnakirja kõigile klientidele, et tekkiv kahju katta. Kui suur võiks hinnatõus olla, ta siiski ei avaldanud.

Tänases Eesti Päevalehes võttis samal teemal sõna ka Telia grupi juhatuse esimees Johan Dennelind, kes ütles, et ei saa rändlustasude kaotamise praeguse kavaga kuidagi leppida seni, kuni Euroopa Komisjon ei too märgatavalt madalamale ka hulgihindade piiri. "Ma olen väga jonnakas ja häälekas, et kõik aru saaksid, et see süsteem ei toimi. Kui neid hindasid paari ei panda, takerdume kohe probleemidesse," ütles Dennelind.

Ansipi esitatud kava oli algselt operaatorite suhtes soodsam, nähes klientidele ette mitmeid mõistliku kasutamise tingimusi. Komisjonist saadeti see plaan aga tagasi kui liialt konservatiivne ning vaid natuke hiljem esitatud uus plaan kaotaski sisuliselt kõik piirangud.