”Pole ühtegi põhjust arvata, et need numbrid oleks operaatoritelt varastatud,” märkis Tele2 Eesti kommunikatsioonijuht Hans Saarvelt.

Tema sõnul jäi esialgu mulje, et telefoninumbreid lekitava saidi www.whocall.info puhul on tegemist infoga, mis saab tekkida erinevate kliendiandmeid töötlevate veebilehtede ja rakenduste info põhjal.

”Näiteks, kui klient annab oma nutiseadmes loa erinevate rakenduste, sotsiaalvõrgustike ja teenusepakkujate info sünkroniseerimiseks siis tekivad kliendi telefoniraamatusse eraisikute nimed koos telefoninumbrite, pildi ning muu olemasoleva infoga.

Sama näite põhjal teab minu telefon ja tahvelarvuti minu suhtlusvõrgustikus olevate sõprade nimesid ja telefoninumbreid, ärisuhtlusvõrgustikus olevate kontaktide nimesid ja telefoninumbreid ning ka inimesi, kellele ma olen kunagi levinumatest e-postkasti teenusepakkujate vahendusel e-kirju saatnud. Ning vastupidi ja nii võivadki kontaktid rändama minna,” selgitas Saarvelt.

”Seepärast soovitan väga tähelepanelikult jälgida, kus ning millist infot ise ja vabatahtlikult enda kohta avaldatakse ja millised on info saaja kohustused ja vastutus andmete töötlemisel,” lausus ta.

Samuti kinnitas Eesti Telekomi esindaja, et hetkel teadoleva info põhjal ei ole põhjust eeldada, et numbrid pärineksid mobiilioperaatorite juurest.

Äripäev avastas internetilehekülje, kus ripuvad üle maailma, sh Eesti inimeste mobiilinumbrid koos täisnimedega, kuigi inimesed on enda teada oma numbri operaatori juures salastanud ning pole seda kusagil avalikult jaganud.