USA paistab arenenud riikide seas silma sellega, et tervishoiuteenus on märkimisväärsele osale ühiskonnast praktiliselt kättesaamatu või toob kaasa pika võlaorjuse.

Ühendriikides on täiesti legaalne panna meditsiiniasutuste võlanõuded patsientide vastu kokku suurematesse pakettidesse ning need seejärel mõnele võlgade väljanõudmisele spetsialiseerunud ettevõttele maha müüa, kirjutas MarketWatch.

Näitamaks kui kerge on säärane pakett endale hankida lõi Oliveri saatemeeskond Mississippi osariiki 50 dollarilise kuluga uue ettevõtte, mille nimeks sai Central Asset Recovery Professionals.

Mõne aja pärast pakuti värskelt loodud firmale müügiks 9000 Texase elaniku ravikulude eest kaela langenud võlgu koguväärtuses 15 miljonit dollarit.

Selle summa eest lubati Oliveri meeskonnale võlglaste nimed, aadressid ja sotsiaalkindlustusnumbrid (midagi Eesti isikukoodi sarnast - toim).

Asjaolu, et Oliver maksis võlgade mahuga võrreldes väga väikese summa, siis võib arvata, et sääraste laenude kättesaamine on üsna lootusetu üritus.

Laenude väljanõudjad võtavad pahatihti appi ebaseaduslikud meetmed nagu näiteks automaatvastajale ähvardava sisuga teadete jätmine, kuid Oliver otsustas pikema jututa võlanõuded lihtsalt tühistada.