"Aastate jooksul oleme Eestisse teinud arvestatavaid investeeringuid ning me jätkame ettevõtte arenguks vajalike investeeringute tegemist," sõnas TeliaSonera president ja juhatuse esimees Lars Nyberg tänasel pressikonverentsil.

"Me usume, et märkimisväärseid investeeringuid vajavad nii EMT uue põlvkonna 4G mobiilivõrgu arendamiseks kui ka Elion fiiberoptilise ühenduse rajamiseks."

Praegu on 40 protsenti Eesti Telekomist omavatel väikeaktsionäridel Eesti Telekomis oluline osa ja TeliaSonera tahaks seda suhet enam enda kasuks kallutada.

"Paratamatult tekitab pingeid asjaolu, kus meie huvides on ettevõtet enam ühendada ning nende (väikeaktsionäride - toim) soov hoida ettevõtte tegevust enam iseseisvana. See on loomulik," sõnas Nyberg.

"Me lahendame seda olukorda pisut, kui me saame oma osalust suurendada," lisas Nyberg.

Eesti Telekomi tihedam liitmine TeliaSoneraga tähendaks Nybergi sõnul suurt tehnoloogilist tuge ning kiiremat ja odavamat toodete väljatöötamist.

Reedel informeeris TeliaSonera eelseisvast pakkumisest (mitte pakkumise sisust) rahandusminister Jürgen Ligi. Nyberg ütles, et ta ei tea, millise seisukoha valitsus riigile kuuluvate Eesti Telekomi aktsiate müügi osas võib võtta.

Kui suurt osalust TeliaSonera Eesti Telekomis pärast pakkumise lõppu näeb, ei soovinud TeliaSonera juht avalikult ennustada. "61 on parem kui 60 protsenti, 80 on parem kui 60 protsenti. Valige ise number," sõnas ta.

Juhul kui ettevõte saavutab üle 95 protsendi suuruse osaluse, siis võib õhus olla Eesti Telekomi börsilt lahkumine. "Börsilt lahkumine on üks võimalustest, kuid ma arvan, et üks viimastest küsimustest, millele peaksime praegu tähelepanu pöörama," ütles Nyberg.

TeliaSonera on Soome-Rootsi telekommunikatsioonifirma, mis tekkis Telia AB ja Sonera Corporationi ühinemisel 2002. aasta detsembris. Ettevõtte eelmise aasta käive oli 10,8 miljardit Rootsi krooni ehk 168,5 miljardit krooni. Ettevõttel on 31 000 töötajat.

Alates 1999. aastast on Eesti Telekom Eestisse investeerinud 8 miljardit krooni. Eesti Telekomile kuuluvad sideettevõtted Elion, EMT ja Microlink.

Eesti Telekomist kuulub 60,12 protsenti TeliaSonerale, 24,17 protsenti Eesti riigile, kolm protsenti Arengufondile ja 12,71 protsenti avalikele investoritele.

TeliaSonera teatas täna pakkumisest 93 krooni iga Telekomi aktsia eest. Pakkumise kogumahuna on arvestatud 5,117 miljardit krooni.

Pakkumine on Eesti Telekomi aktsia viimase 180 päeva mahuga kaalutud keskmisest hinnast 28,5 protsenti kõrgem ja 60 päeva vastavast näitajast 34,4 protsenti kõrgem ning ületab 21. augusti 2009 börsi sulgemishinda 24,3 protsenti.

Pakkumisperiood algab niipea, kui pakkumise prospekt on avaldatud, eeldatavasti 9. septembril, ning kestab 30 päeva ehk 9. oktoobrini.

Samuti teatas TeliaSonera ka pakkumisest Leedu telekommunikatsiooniettevõtte TEO LT aktsiatele.