Venemaa tööstustoodang vähenes novembris 8,7% võrra mullu sama ajaga võrreldes, samas kui oktoober näitas veel 0,6% suurust kasvu, teatas Venemaa föderaalne statistikateenistus. Riik läheneb majanduslangusele, kirjutas Bloomberg.

"Selle päästsid valla tootmiskärped terasesektoris, mis mõjutasid teisi sellega seotud alasid: terasetooteid ja mäetööstust," ütles UniCredit Banki peaökonomist Vladimir Osakovski. 1998. aastal, kui tööstustoodang võrreldavalt langes, teatas Venemaa valitsus Osakovski sõnul oma võimetusest maksta 40 miljardit dollarit välisvõlga.

"Üleilmse majanduskriisi tingimustes mõjutab nõudluse süsteemne langus kahtlemata ka Venemaad," möönis eile Venemaa rahandusminister Aleksei Kudrin.

Terastorude tootmine vähenes novembris mullusega võrreldes 36,9%, söekoksi tootmine 38,7% ja autode tootmine 58,1%. Väetiste tootmine langes mullusega võrreldes 51,6%. Venemaa suuruselt teine kaaliumkarbonaatväetise tootja Uralkali vähendas tootmist poole võrra ja alandas neljanda kvartali müügiprognoose.

Venemaa suurim terasetootja Severstal vähendas tootmist poole võrra ja kavatseb kärpida kulusid 20% võrra tuleval aastal, kuna Jaapan, Euroopa ja USA on majanduslanguses. Severstal, mis on ühtlasi USA suuruselt neljas terasetootja, kavatseb tulevaks aastaks planeeritud 8 miljardi dollari jagu investeeringuid lükata edasi aastasse 2011.

Ford lubas möödunud nädalal sulgeda oma Peterburi-lähedase tehase detsembri lõpul või jaanuaris, sest nõudlus üha langeb.