Nisu, maisi ja riisi hinnatõus suurendab kulutusi põhitoiduainetele ning see mõjutab maailma kõige haavatavamaid regioone, vahendab BBC.

Eeldatavasti tõuseb imporditud teravilja hind arengumaadele enam kui kolmandiku võrra ning Aafrikas 49 protsendi võrra. Euroopas ennustatakse koguni 53 protsendilist hinnatõusu.

Nisu hind maailmaturul on viimase 12 kuu jooksul kasvanud 83 protsenti. Rekordilise hinnatõusu põhjustajateks on olnud nõudluse kasv aina enam esilekerkinud Hiinas, samuti põuad ja üleujutused, mis takistavad saagi valmimist.  

Hinnanguliselt läheb teravilja import vaestele riikidele sel aastal maksma 33,1 miljardit dollarit, hoolimata impordi koguse vähenemisest. Toidupuudus ähvardab 21 Aafrika riiki, neist kõige hullemine Lesothot, Somaaliat ja Svaasimaad.

Hinnatõusu pidurdamiseks on valitsused alandanud imporditariife, suurendanud toidutoetusi ning seadnud piiranguid toiduainete ekspordile.

FAO teatas sel nädalal, et Mosambiik, , ja vajavad 87 miljoni dollari eest arenguabi eelkõige teraviljaseemnete ostuks kaks kuud enne koristushooaja lõppemist.