"Loodame, et 2019. aasta toob meile ka Tere saneerimiskava kinnitamise, millel peatselt täitub 3 aastat kohtuveskites ringlemist," märkis Kõvask Tere ASi ja Farmi Piimatööstuse ASi värskeid majandustulemusi kommenteerides.

Ettevõtete teatel oli nende 2018. aasta 12 kuu auditeerimata konsolideeritud käive 108 miljonit eurot, mis tähendab aastaga aastaga 2,5 miljoni euro ehk 2,3% kasvu. Ettevõtte eksportkäive ulatus 21 miljoni euroni ja kasvas aastatagusega võrreldes 16.8% võrra.

Kõvaski sõnul on just eksport olnud viimasel aastla kahe piimatöösuse suurimaks arengumootoriks. Selle osakaal ettevõtte kogukäibest moodustab täna ligi viiendiku ehk 19,4%. "Tulevikku vaatame optimistlikult. Eesmärgiks on veelgi kasvatada eksporti nii linnapiimatoodete kui commodity sektoris," märkis Kõvask.

Kokku eksportisid piimatöötused mullu piimatooteid 20 erinevasse riiki üle maailma. Möödunud aastal alustati näiteks eksporti Rootsi suurimale kaubandusketile, Rimi Eesti emafirmale ICA-le ja taaskäivitati eksport Jaapanisse. "Linnapiimatoodete sektoris - ja seda nii oma brändi kui private label tootete osas - on meie suurimateks ekspordipartneriteks jätkuvalt naabrid Soome ja Läti," sõnas Kõvask.

Mis puudutab kodumaist turgu, siis on see Tere piimatööstuse juhi sõnul Eesti piim väga kõrge kvaliteediga ning kohalikud piimatooted kuuluvad kindlasti Euroopa parimate hulka. "Vaatamata möödunud aasta põuasele suvele olid Eesti farmerid väga tublid ning piima kvaliteedi osas järeleandmisi ei tehtud," märkis Kõvask.

Tere AS ja Farmi Piimatööstuse AS on üks Eesti suurim piimatööstuste grupp, mille ühine turuosa värskete piimatoodete turul on ligikaudu 40% ning mille tootevalikusse kuulub ca 400 erinevat piimatoodet. Ettevõtte Jõhvis, Põlvas ja Viljandis asuvad piimatööstused varuvad igapäevaselt u 450 tonni piima. Tere ja Farmi piimatööstusele kuuluvates 4 tootmisüksuses ja keskkontoris töötab kokku 572 inimest.