Oleme murega jälginud ja vastu seisnud valitsuse kavatsusele võtta tervishoiult dotatsioon. Viimasel ajal on tõepoolest tänu ravikindlustusele olnud võimalik oluliselt kaasajastada diagnoosimise ja ravi taset ning tänu dotatsioonile parandada kiirabi ainelist alust. Samas on paljude tervishoiuasutuste, eriti haiglate materiaal-tehniline olukord katastroofiline.

Eesti tervishoid on valdkond, kus praegune omanik (riik või linn) ei täida piisavalt oma kohustusi. Oleme sunnitud raviteenusteks ettenähtud rahast amortiseerunud hooneid remontima, sest vastasel juhul poleks enam kohta, kus seda teenust osutada.

Oleme kaugel arvamusest, et paljulapselised pered toetust ei vaja, kuid me ei pea õigeks teha seda tervishoiu arvelt. Paljulapselised pered ja lapsed eelkõige vajavad kõige enam normaalset tervishoiukorraldust.

Kui Riigikogu liikmed otsustavad lõpetada riigi osaluse tervishoiu finantseerimises (mis on maailmas unikaalne nähtus), siis juhime tähelepanu sellele, et tervishoiuasutuste kommunaal- ja remondikulude uued katteallikad tuleksid enne välja selgitada. Dotatsioon pole olnud piisav, seega tuleb siis vastu võtta poliitiline otsus muuta tervishoiukorralduse seadust.

Sellest tulenevalt tuleks suurendada patsiendi omavastutust raviteenuse tasumisel, vähendada haigushüvitiste väljamaksmist, vähendada haigekassade kapitaalremondi kulusid haiglate kasuks jms. Radikaalsemalt tuleks kasutusele võtta need vahendid, mille abil suudetakse tagada sotsiaal- ja ravikindlustusmaksu senisest parem laekumine.

Oleme seisukohal, et kui neid meetmeid kompleksselt rakendada, aitaks see ka tervishoiu doteerimist vähendada. Sotsiaalministri esitatud projekt dotatsiooni äravõtmisest pidurdaks tervishoiu arengut tervikuna ja viiks raviasutuste olukorra kriisini.

MERIKE MARTINSON, TEET LAINEVEE, URMO KööBI, HINDREK SEPP, AIVAR TOOMING, ARVI VASK, SILVER SAARIK Eesti Haiglate Liidu president, Tallinna Lastehaigla peaarst, Mustamäe Haigla peaarst, Maarjamõisa Haigla peaarst, Eesti Onkoloogiakeskuse direktor, Rakvere Haigla peaarst, Elva Haigla peaarst, Läänemaa Haigla peaarst,