Rahaline kindlustunne, palju vaba aega, ilus kodu ja auto, mõnusad puhkusereisid - need hüved kaasnevad ettevõtlusega. Või nii vähemalt arvatakse. Just selle tõttu luuakse üha enam uusi ettevõtteid.

Kuid tegelikkus on midagi muud. Enamik alustavatest ettevõtjatest avastab üsna varsti, et tavapärane 8-tunnine tööpäev on veninud 20-tunniseks, rahavoog on ebastabiilne ja puhkusereisist võib ainult unistada. Ühe töökoha asemel on korraga 15, sest nö ühemeheäris tuleb olla korraga juht, koristaja, raamatupidaja, müügimees, laohaldaja, klienditugi jne.

Need hüved, millest algul juttu oli, kaasnevad hoopis ettevõtlusvabadusega. Ettevõtlusvabadus tähendab seda, et ettevõte toimib süsteemina ja omaniku kohalolek ei ole eluliselt oluline. Protsessid on lahti kirjutatud, iga inimene teab, mida ta teeb. Loomulikult võib ka sellisel juhul omanik täiskohaga ettevõttes tegutseda, aga ta valib ise, mida, millal ja kellega ta midagi teeb.

Kas mul on ettevõtlusvabadus?

Rahvusvaheliselt tuntud koolitaja ja edukas ettevõtja Eric Edmeades on juba viis korda Eestis käinud, et õpetada siinsetele ettevõtjatele, kuidas ehitada oma firma üles selliselt, et sina omaksid teda, mitte tema sind.

Ericul on väga lihtne harjutus, millega saab välja selgitada, kas sul on juba ettevõtlusvabadus või mitte. Selleks esitab ta ettevõtjatele rea jah/ei küsimusi. Kindlasti tuleb vastata ausalt - ega sa ei peta ju kedagi teist peale iseenda. Kui püsid viimase küsimuseni mängus, siis oled oma ettevõtte üles ehitanud süsteemselt ja see ei vaja edukaks toimimiseks sinu igapäevast kohalolu. Võta praegu kohe hetk ja vasta küsimustele. Niipea kui pead mõnele küsimusele vastama eitavalt, on mäng sinu jaoks lõppenud.

  • Kas sa töötad nädalas vähem kui 40 tundi?
  • Kas sa teenid rohkem kui samal tegevusalal palgatööd tehes? (Siin eeldatakse tasu, mille sa reaalselt enda kasutusse saad võtta.)
  • Kas sa võtad igal aastal välja kohustusliku 28 päeva puhkust? (See tähendab puhkust, mil sa ei istu iPadiga töömeilis ja ei lahenda tulekahjusid.)
  • Sulle teatatakse täna, et oled võitnud puhkusereisi. Reis väljub homme hommikul ja sa oled kuu aega paigas, kus puudub igasugune telefoni- ning internetiühendus. Kas sa saaksid minna, nii et su ettevõte toimiks sinu äraolekul samamoodi edasi?
  • Sulle teatatakse täna, et nädala aja pärast peaksid minema uuele reisile, seekord terveks aastaks. Sul on võimalik kasutada iga nädal reedeti 15 minutit telefoni ja internetti. Kas su ettevõte jääks toimima ja kasvaks stabiilse kiirusega selle aasta jooksul?

Kui sa vastasid viimasele küsimusele ka jaatavalt, siis palju õnne - sul on ettevõtlusvabadus! Kui takerdusid mõnes varasemas küsimuses, siis on sinu ettevõttes veel palju tegevusi, mis sõltuvad sinust endast.