Eestis jõulumüükidel laialt reklaamitud mobiiltelefon Nokia 6100 oli üks paljudest Rootsi uuringufirma TCO Development korraldatud mobiiltelefonide testis põrujatest, kirjutab Postimees.

Nokia kõrval ei vastanud keskkonna- ja kvaliteedimärgi TCO-01 nõuetele ka mitmed SonyEricssoni ja Samsungi vanemad mudelid. Testi läbisid edukalt eelkõige uuemad mudelid.

Testi eesmärgiks on teavitada inimesi mobiiltelefonide ohtlikkusest ja lihtsustada telefoniostu, sest uuringu põhjal selgusid inimese tervisele kõige vähem ohtu kujutavad mobiiltelefonid.

“Test näitas, et tegelikult on võimalik osta ka madala kiirgusega mobiiltelefone,” märkis Rootsi keskkonna- ja terviseinfokeskuse konsultant Hanne Svenningsen Taani ajalehes Politiken.

Tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Agnes Jürgens ütles, et enne mobiiltelefoni ostmist peaks iga inimene tutvuma telefoni andmetega, eeskätt telefoni elektromagnetvälja tugevusega.

Lastel ja noortel aga tuleks mobiiltelefoni kasutamisel olla tagasihoidlikum. “Noore inimese organism on elektromagnetväljale mõjudele vastuvõtlikum,” märkis Jürgens.

Testi läbisid Nokia 6260,Siemens S65, LG T5100, Motorola C550, Samsung SGH-V200. Läbikukkujad: Nokia 6100, Motorola MPx200, Samsung SGH-X460, SonyEricsson T105, Siemens M55, SonyEricsson P800. Täielik nimekiri on aadressil www.mobilmarkning.nu.