Kas mõnest postkommunistlikust riigist saab järgmine Island? Islandi majanduse dramaatiline kokkukukkumine on seadnud ohtu õnnetud hoiustajad Suurbritannias ja mujal, muuhulgas on heidetud valgust teistele riskantsetele ja hämaratele valukohtadele maailma finantssüsteemis.

Poliitikute päid vaevavad muude teemade kõrval eelkõige Ukraina grivna stabiilsus, Läti kinnisvaraturu kokkukukkumine ja Ungari murettekitav kalduvus võtta Šveitsi frankides laenusid.

Ida-Euroopa endised kommunistlikud riigid on finantskriisi ajal eriliselt ohus, leiab ajakiri. Esiteks seetõttu, et riikidesse voolanud välisinvesteeringutega on kaasnenud jooksevkonto defitsiidi suurenemine. Näiteks Lätis tipnes see eelmise aasta kolmandas kvartalis 26 protsendiga sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Teiseks on nende riikide keskpankadel ja valitsustel on vähe võimalusi võidelda finantskriisiga, olles seotud Lääne riikide suurte majandustega.

Paar panka on kukkunud, aktsiaturud on langenud, pühkides minema aastaid kogutud säästud.

Finantskriis on kõige enam silma paistnud Venemaal. Sealne börs on maist alates kukkunud kaks kolmandikku.

1998. aasta finantskriis lõi kõige valusamalt Vene erapankasid. Vähesed usuvad taolise stsenaariumi kordumist. Tänu naftalt ja maagaasilt viimase kaheksa aasta jooksul teenitud 1,3 triljonile dollarile istub Venemaa rahahunniku otsas ning omab endiselt juurdepääsu 500 miljardile dollarile, mis paikneb valuutareservides ja teistes fondides.

Regiooni teise suurema riigi Ukraina aktsiaturg on sel aastal kukkunud ligi 80 protsenti. Grivna oli hiljuti dollari vastu viimase seitsme aasta madalaimal tasemel. Riigi inflatsioon küündis 25 protsendini.

Kuigi Ungari on palju jõukam kui Ukraina, on riik hetkel palju haavatavam. Valitsussektori võlg ulatub riigil üle 60 protsendi SKT-st. Eelarve defitsiit ulatus seal 2006. aastal 9 protsendini.

Ungari on samuti müünud pangad välispankade omandusse. Teiste seas tegutsevad seal ka SEB ja Swedbank. Nüüd, kus rahaturul valitseb ettevaatlikkus, hoiavad pangad ressursse pigem positsioonide kindlustamiseks koduriikides.

Üks võimalus on see, et mõni emapank pannakse müüki ning ostjaks osutub keegi Venemaalt. See paneks proovile Balti riikide närvid.

Esmapilgul ongi kõige riskantsemal positsioonil Balti riigid. Neis riikides on olnud kõva maandumine, kuid seni on kõik olnud ootuspärane. Kas nüüd pöördub asi katastroofiliseks, jääb lahtiseks.

Võlad tuleb maksta. Fitch, kes alandas hiljuti Balti riikide reitinguid, märkis, et järgmisel aastal moodustavad nende riikide välisvõla ja jooksevkonto teenindamiseks vaja minevad summad aasta lõpu valuutareservidest Lätis 400, Eestis 350 ja Leedus 250 protsenti. Tegemist on kõrgeimate näitajatega arenevas Euroopas.

Kui kohalikud pangad jäävad halbade laenude tõttu rahahätta, saadavad emapangad raha juurde. Summad, mis Balti standardite järgi on suured, on väikesed rikaste riikide pankadele.

Swedbank on 16% oma laenudest andnud Balti riikidesse (kokku 190 miljardit Rootsi krooni). Praegu on viivislaene vaid 1,2 protsenti.

Rootsi finantsregulaatorite sõnul võivad suurpangad silmagi pilgutamata maha kanda 10 protsenti Balti laenudest, ilma et pankade kapital sellest kannatada saaks.

 Veelgi enam, ühelgi Balti riigil pole muret tekitavat valitsussektori võlga.

Probleem pole niivõrd ellujäämises, kuivõrd majanduse järsu aeglustamise pehmendamises.

Kõigi Baltimaade valuuta on seotud euroga. Valuutade seotus vähendab võimude võimalusi midagi ette võtta. Teisest küljest teeb see raskeks riikide valuutadega spekuleerimise. Samas kui väljastpoolt otsustataks raha riigist järsult välja tõmmata, kahaneks riikide rahaga varustatus ning see tooks kaasa sügava depressiooni.

Balti riike võib ees oodata riigi investeeringute kahanemine ja vähenev SKT. Sisemajanduse kogutoodang võib väheneda isegi mõned aastad, samal ajal tuleb tasuda võlgu ja taastada konkurentsivõime. Et toime tulla, võivad valitsused riiki juhtida defitsiidis eelarvega.

Enamik Euroopa Liidu uutest riikidest on siiski tugevamal positsioonil. Haavatavad on vaesemad riigid - Rumeenia ja Bulgaaria.