Ajaleht maalis sünge pilgu tulevikust: aktsiaturud kukuvad, tarbijad kaotavad usalduse ja piiravad kulutusi, firmade kasumid vähenevad ja üleinvesteeringud annavad end tunda. Kõik need tegurid koos suure võlakoormaga viivad USA majanduse krahhini.

Dow Jonesi indeks on tänavu kerkinud 24 protsenti, S&P 500 indeks 19 protsenti ja infotehnoloogia keskne Nasdaqi indeks 81 protsenti. Järgmise aasta veebruariks on majanduse pidev tõus jätkunud katkematult 107 kuud, mis on vaieldamatu rekord.

Morgan Stanley Dean Witteri peaanalüütiku Barton M. Biggsi hinnangul on aktsiaturg 45-50 protsenti ülehinnatud. õigupoolest on ta hoiatanud väärtpaberite ülehindamise eest juba viimased poolteist aastat.

"Tehnoloogia-, interneti- ja telekommunikatsioonifirmadega seotud hullus on võtnud maania mõõtmed," tsiteeris leht Biggsi sõnu.

"Ma olen veendunud, et kolme-nelja aasta jooksul saab Ühendriikide turg olema üks maailma halvemaid suuri turge."

Biggsiga on ühel meelel Oppenheimer & Co asutaja Leon Levy.

"Oleksin üllatunud, kui aktsiaturgude tõus jätkuks veel kuus kuni üheksa kuud. Kui aktsiatrurg kukub, kaotavad tarbijad usu majandusse ja muutuvad ettevaatlikuks," ütles Levy.

USA-st Hongkongi kolinud suurinvestor Marc Faber kardab, et mull võib lõhkeda juba jaanuaris ning paisata Ühendriikide majanduse seisakusse. "See on suurim mull, mida ma olen näinud," ütles Faber.

Baltic News Service