Rahandusministeeriumi vastusest selgus, et kaupade nomenklatuuri muudetakse üks kord aasta lõpus, kuid MDM-ile kaubakoodi ei määratud. Käesoleva aasta veebruaris saatis põllumajandusministeerium järelepärimise MDM-ile kaubakoodi määramata jätmise kohta. Kuna me vastust ei saanud, kordasime 9. juulil oma järelepärimist.

Põllumajandusministeerium edastas valitsusele ka kaitsemeetmete komisjoni ettepaneku sealiha kaitsemeetmete rakendamise kohta. Meie jaoks arusaamatutel põhjustel saadeti see ettepanek riigikantseleist tagasi. Lähinädalatel on kavas ettepanek uuesti valitsusele esitada.

Euroopa põllumajanduspoliitika (CAP) reformi sissejuhatuses on öeldud, et põllumajandus on EL-i identiteedi lahutamatu osa, mis annab meile kõigile jõudu põllumeeste huvide eest seista.

Ministeerium on oma tegevuses lähtunud Eesti sealihatootjate toetamisest, tehes kõik mis meie võimuses, et ka aastate pärast oleks meil võimalik kodumaist kvaliteetset liha süüa. Tegime lisaeelarve koostamisel ettepaneku korvata osaliselt seakasvatajate kahjusid, mis tulenevad sealiha madalast kokkuostu hinnast. Kahjude hüvitamise suuruseks nägime ette 50 miljonit krooni. Kahjuks jäi see ettepanek eelkõige rahandusministeeriumi vastuseisu tõttu eelarvest välja.

Kui te küsite, miks me peaksime sealihatootjaid toetama, siis vastan, et eestlane lihtsalt on oma söögiharjumuste poolest sealiha tõugu rahvas.

Olen pea igas oma sõnavõtus rõhutanud, et meie eesmärgiks on Euroopa Liitu minna koos 100 000 lehma ja 300 000 seaga. Probleemid seakasvatuses on probleemiks terves Euroopa Liidus. Põhjuseks ületootmine. Euroopa Liit ei ole suutnud müüa oma ülejääke kolmandatele riikidele. Käesoleval aastal on EL-is teostatud 30 miljoni euro eest erakorralist sealiha interventsiooni kokkuostu. Prantsusmaa tõstis viimatisel Euroopa põllumajandusministrite nõukogul üles küsimuse eraldada täiendavalt vahendeid interventsiooni kokkuostuks.

Ettepanekuga ühinesid kõik riigid. Otsuse tegemine on hetkel Euroopa põllumajandusasjade voliniku Franz Fischleri käes.

Eestit nimetati aastaid tagasi Nõukogude Liidu sealaudaks. Täna me oleme selle “tiitli” pälvimiseks palju kaotanud, aga meil on, kuhu poole püüelda. Taanis, mis on oma territooriumilt Eestist väiksem, kasvatatakse 10 miljonit siga. On see EL-i sigala?