Kesklinnas ringi vaadates me kraanademerd ei näe ja uusi büroohooneid Tallinna city-sse me praegu kahjuks kerkimas ei ole.

Kuulda ei ole ka kindlatest otsustest midagi rajama hakata. Tallinnas on arendatud suuri büroohooneid südalinnast väljapoole.

Need on kaasaegsed ja kvaliteetsed hooned ning üüriliste leidmine on läinud küllaltki edukalt. Südalinnas on heade büroopindade põud. On arvukalt ettevõtteid, kelle tegevusala eeldab asukohta linna keskuses.

Väga oluline on ka see, et töötajatel oleks võimalik suurt ajakulu vältides tööle tulla. Kesklinna sõidetakse linnaäärsetest piirkondadest kokku ja tööl saavad käia ka inimesed, kes kasutavad ühistransporti.

Klientidega rääkides saab selgeks, et puudus on nii piisavalt suurtest pindadest – alates 500 ruutmeetrist kui ka keskmise suurusega (100 ruutmeetrit) või väiksematest pindadest.

Küsitakse väga korralikke ja südalinna. Kui keegi võtaks arendada umbes sellise suurusega büroodega hoone, leiaks kliendid väikese vaevaga. Niimoodi liigendatult on ehituskulu märkimisväärselt kõrgem ja suure tõenäosusega keegi midagi sellist lähiajal arendada ei plaani.

Paraku on pakkumise poole pealt kõige enam saada kontoripindasid, mis asuvad majades, mis ei ole büroohooned, vaid kombineeritud funktsiooniga, korterid – bürood – ilusalongid – kaubandus – toitlustus. Piisavalt on saadaval kontoreid vanemates hoonetes, mis ei vasta kaasaegse büroo standarditele ja seetõttu ka klientide ootusele ja soovidele. Vanalinn, Tallinna turismimagnet, on büroo asukohaks mitmel põhjusel (peamiselt ligipääs) ebasobiv.

Äripindadena lähevad seal arvesse esimese korruse ruumid ja seda mitte büroodena. Suur nõudlus on võimaldanud üürihindadel, mis rasketel aastatel tuntavalt langes, taas tõusma hakata.

12 eurot on Tallinna paremate büroode ruutmeetri üürihinna keskmine. Uute hoonete arendamise kulud on praegu sellised, et kindlasti odavamat hinda pakkuda ei saa.

Navigatori büroohoone, mis valmib 2013 aasta lõpus Ahtri ja Laeva tänavate ristmusikohas, on potentsiaalsetes klientides märkimisväärset huvi tekitanud.

Tegemist on klientidega, kes vajavad umbes 1000 ruutmeetrist kõrge kvaliteediga südalinna bürood – need on peamiselt ettevõtted, kelle peakontor ei asu Eestis. Huvilised võiks jagada umbes nii, et kolmandik kohalikke ettevõtteid, kolmandik Lääne-Euroopast ja kolmandik Venemaalt.

Tallinna reisisadama, Admiraliteedi basseini ja Rotermanni kvartali piirkond võiks kujuneda mõne aja pärast, kui samal ajal Navigatori büroohoonega arendatakse välja ka ümbritsevad krundid, uueks trendikaks linnasüdameks. Kõik eeldused selleks on olemas.