Möödunudreedesel maaelu foorumil rõhutas põllumajandusminister Ester Tuiksoo, et riik peab otsustavalt tõstma Eesti põllumajanduse konkurentsivõimet, et meie talupidajad tuleksid toime kahanema hakkavate põllumajandustoetustega, kirjutab Postimees.

“Me ei saa loota sellele, et Euroopa Liidul õnnestub vastu seista Maailma Kaubandusorganisatsiooni liikmete survele liberaliseerida põllumajanduspoliitikat, mis tähendab seda, et paratamatult tuleb vähendada põllumajandustoetusi ja alandada imporditolle,” ütles põllumajandusminister.

Põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup selgitas, et toetuste teema on väga lai, mistõttu ei ole toetuste vähenemise mõju üksikule Eesti talunikule praegu võimalik tunda.

Küll aga viitavad läbirääkimised WTOs tema sõnul tõepoolest osa tootjad eelisseisu seadvate toetuste vähenemisele.

“Hiljuti teatas ELi kaubandusvolinik Peter Mandelson, et EL peab oma toetuste rahalist mahtu vähendama kuni 70 protsenti,” märkis Oopkaup.

Siiski ei tähenda see, et põllumehele eraldatav toetus kindlasti 70 protsendi ulatuses väheneks. “Kahanevad peamiselt kaubandust moonutavad toetused, mida Maailma Kaubandusorganisatsioonis nimetatakse “kollase kasti” toetusteks,” selgitas Oopkaup.

Oopkaup märkis, et kõigepealt on hoopis oluline rõhutada Eesti liitumisel ELiga saavutatud kokkulepet, mille järgi kasvavad mullu liitunud riikide põllumajandustoetused kuni 2013. aastani igal aastal viis protsenti.