Rahvaliit tutvustab toidukaupade madalama maksustamise ideed kolmapäeval koalitsiooni üldkogul. Partneritele püütakse anda ülevaade, kuidas mõjuks riigile ja mis maksaks käibemaksu langetamine 18 protsendilt näiteks viiele, kirjutab Postimees.

“Reformierakond ei ole kunagi toetanud rumalaid ideid, kuid see on rumal idee,” ütles reformierakondlane Jürgen Ligi, kelle kinnitusel ei ole nemad nädalaga maksualandamisse küll positiivsemalt suhtuma hakanud.

“Kummaline on kuulata Rahvaliitu, kes ühe suupoolega räägib, et maksukoormust ei tohi langetada, ja teise suupoolega ütleb, et väiksem käibemaks toidule on vajalik,” rääkis Ligi.

Res Publica pressiesindaja Siim Männiku sõnul kuulab nende erakond esmalt ära Rahvaliidu selgitused ning oskab siis neid kommenteerida. “Samas on rahandusminister Taavi Veskimägi oma seisukohad selles osas välja öelnud,” lausus ta.

Veskimägi nimetas eelmisel nädalal Postimehes Keskerakonna seaduseelnõu toidu käibemaksu alandamiseks aga populistlikuks ja vastutustundetuks, millest ilmneb, et ei suudeta näha riigi ja ühiskonna arengut laiemalt.

Praegu näeb Ligi sõnul seadus ette, et tulevast aastas alaneb üksikisiku tulumaks. “Selge on aga see, et kahe maksualanduse tarvis riigil raha ei jätku,” märkis ta.

Rahvaliitlase Jaanus Männiku sõnul annavad nemad koalitsioonipartneritele ideest ülevaate ning tutvustavad selle plusse ja miinuseid. Samas kinnitas ta, et koalitsiooni nemad odavamat toitu nõudes lõhki ajama ei hakka. “Meie jaoks on prioriteediks ka tulumaksuvaba miinimumi tõstmine,” lausus ta.

Idee, mis koalitsioonis heakskiitu ei leia, on aga pälvinud paljude huvigruppide ja inimeste heakskiidu. Ideed on toetanud ka opositsioonipoliitikud, kelle sõnul aitaks selline maksumuudatus ka väikesepalgalisi inimesi ja pensionäre, kes tulumaksu alandamisest midagi ei võida.