Konjunktuuriinstituudi märtsikuisest hinnauuringust selgub, et odavaim on toidukaupu osta Lõuna-Eestist. Pealinna keskmine ostukorv on suurlinnale kohane. Baltimaadest odavaim on aga Leedu.

Märtsikuist konjunktuuriinstituudi (EKI) hinnainfot sirvides selgub, et toidukaupade keskmised hinnad turgudel ja kauplustes näitavad nii Eestis kui mujal Baltimaades jätkuvat elukalliduse tõusu.

EKI turuhindade võrdlusest, kus vaatluse alla on võetud olukord kaheksal Eesti suuremal kauplemispinnal, selgub et piirkonniti võivad hinnad mõningate kaubahindade osas erineda kuni kümmekond krooni. Kui Valgast võite hapukurke osta 11 kr/kg, siis pealinna Nõmme turul maksate analoogse kauba eest kuni 21 kr/kg.

Muus osas võib siiski ära märkida Lõuna- ja Ida-Eesti turgude tunduvalt soodsamaid hindu. Kanaliha kilogramm maksab näiteks nii Rakveres kui Valgas 43.50. Eraldi toob EKI hinnainfo ära suhkru ja sibula hinna muutumise viimase kolme aasta jooksul. Suhkru hind on nii aastaaegade kui aastate läbilõikes jäänud suhteliselt stabiilseks. Kui 1993. aasta suvel küsiti turgudel suhkru eest pisut alla seitsme krooni, siis nüüd on mõningais paigus kilogrammi hind vaid 7.05.

Seevastu sibula hind, mis kolme aasta jooksul läbi elanud tohutu tõusu ja languse, on käesoleva aastal võrrelduna 1993. aasta suvega alanenud ligi 1,5 krooni. Samas võib välja tuua selle, et näiteks 1993 sügisel pisut üle kolme krooni maksnud sibula kõrgeim hind oli 1994. aasta suve alguses.

Kauplused rõhuvad kvaliteedile

See, et turult saab odavamalt, teavad kõik. Põhjuseks on suurem konkurents. Vaadeldes EKI keskmisi toidukaupade hindu kaupluste läbilõikes, jõuame aga tõdemuseni, et ääretud hinnavahed turgudega on kadumas. Seda tingib eelkõige toidukaupluste omavaheline võistlus. Keskmisele hinnale mõjuvad ka näiteks erinevad soodusmüügid.

Tallinna kauplused on jätkuvalt kalleimad. Kui näiteks Jõgevalt võib perenaine osta kondita sealiha hinnaga 32.50, siis Tallinnas 56.55. Markantseid näiteid on teisigi. Võrus 8.80 hinnaga saadaval olev saiakilo on tunduvalt odavam kui Kuressaare 13.85.

Piimatoodete hindade erinevus ei ole nii suur. Odavaim piim, hinnaga 5.40, on Valgas ja Viljandis, kalleim Narvas (6.72). Siin mängivad suuremat rolli transpordikulud ning inimeste eelistus. Kui ikka kohalik toodang on konkurentsivõimetu, tuleb esmatarbekaupu vedada kaugemalt.

Eesti - Balti riikide kalleim

Võrreldes muude Balti riikidega on Eestis esmatarbekaubad tohutult kallimad. Kilo leiba, mis Eestis maksab keskmiselt 9.40, saab Lätis hinnaga 6.25 ja Leedus 3.45.

Piima hinnas ei ole erinevused nii suured. Vastavalt 6.35, 6.05 ja 5.10. Aktsiisihinna tõus on toonud erinevuse viina hinda. Kui Lätis ja Leedus maksab pool liitrit hundijalavett vastavalt 39.75 ja 32.40, on Eesti keskmine viina hind 50 krooni.

Eestis on odavam suhkur (9.25). Lätis on nn valge surm kallim 1.35 ja Leedus 85 senti. See on ka üks vähestest kaupadest, mis meil on odavam.

Tubakasõpradele teadmiseks, et pakk sigarette, mis Eestis saadaval hinnaga 7.80, maksab Lätis 4.95 ja Vilniuses 3.55. Siit ka paradoks, miks salakaubavedajad Tallinnas Leedu maksumärkidega sigarette müüvad.

JANAR VAIK