Eilsel toidutööstuse pressikonverentsil tuli teemaks Ärilehe avalikustatud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) otsus, et diplomaatilise staatusega majandusesindaja Priit Martinson kutsutakse Shanghaist tagasi konsulaadi sulgemise tõttu.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp teadis juba ammu, et Martinson tagasi kutsutakse. "Sellest rääkis endine välisminister juba mõni aeg tagasi. Nad on lubanud, et tugevdavad Pekingi saatkonda ja vaatavad kellegi, näiteks majandusnõuniku, sinna juurde."

"Praegu kutsuti tagasi EAS-i välisesindaja, kelle töö hindamiseks on teatud kriteeriumid ja kui inimene ei ole selle tööga nii edukalt hakkama saanud, siis vahetatakse ta välja või panustatakse mujale. Selge on see, et Shanghai on tööstus- ja äripiirkond ja seal võiks esitaja olla. Lahenduse leidmiseks teevad EAS ja välisministeerium koostööd. Me teame, et see piirkond on märgile tähtsusega ja mida kõrgem ametnik seal kohapeal on, seda parem," rääkis Potisepp.

Valio Eesti juhatuse esimees Maido Solovjovi sõnul ei avalda majandusesindaja puudumine piimatööstusele lühiajalist mõju. "Tagurlik oli see samm ikkagi. Ekspordi osas oleme me kõik lapsekingades ja me peame vaatama tulevikku."

Atria Eesti juhatuse esimees Olle Horm ütles, et toiduainete eksport-import on poliitiline, meeldib see või mitte. "Otseselt öeldes Eesti riik panustab ikka väga vähe võrreldes teiste riikidega."

"Pagaritööstust see otseselt ei mõjuta, aga laiemalt küll. Kutsuda ära oma suursaadik maailma kõige suurimast majandusest ei ole mõistlik. See on selgelt liiga ennatlik," kommenteeris Leiburi juhatuse esimees Asso Lankots.

A le Coqi arendusdirektor Peep Akkel ütles, et Eestil on piiratud ressursid ja kõige kontsentreeritumast kohast, kus on kasv ja suur turg, võtame me oma esindaja ära. "Ei väliselt ega sisuliselt ei saa sellest otsusest aru," lisas ta.