"Teatame kurvastusega, et lahkunud on ettevõtja Cardo Remmel, kelle ravile panime hiljuti annetajate toel õla alla. Paraku on soolevähk selline elukas, mis allub ravile pigem halvasti kui hästi. On muidugi ka erandeid," kirjutas vähiravifond Facebooki postituses. "Vähiravifond on mõtetes Cardo perega."

Jätkub postituse tekst:

Cardo kui pealtnäha eduka ettevõtja toetamine tõi fondi suunal omajagu kriitikat, mis väärib siinkohal klaarimist.

Näiteks kirjutas üks fondi toetaja meile:

"Kogu südamest olen elanud kaasa inimestele, keda fond on toetanud. Aga üks toetuse saaja on minu ja mu mitmete sõprade õiglustunnet riivanud - Cardo Remmel. Ilmselt on tegemist multimiljonäriga. Kindlasti on tegemist inimesega, kelle juhitud ettevõte - õlletehast pean silmas - on haigeks teinud siin maal tuhendeid inimesi, inimsuhteid hävitanud jne."

"Mul on inimlikult temast kahju. Tahaksin väga, et ta paraneks. Aga koguda talle raha, sh sihtotstarbeliselt?"

"Pärast seda, kui ta fondilt raha küsis, et maksta kolme kuu jooksul 8000 eurot ravimite eest (see on muide minu jaoks ligi kaheksa kuu palk, temale arvatavasti taskuraha), on neli mu sõpra loobunud fondi toetamisest. See jutt on ehk siin taktitu ja valus, aga soovitan fondil ka sellest aspektist oma otsuseid kaaluda. Tahaksin väga, et Cardo Remmel terveneks. Aga ehk mitte fondi rahadega - seda vajavad haiged inimesed, kes tõesti ise ei suuda oma ravi eest tasuda."

Vähiravifondi juhataja Toivo Tänavsuu vastab sellele nii:

"Oleme 2018.aastal saanud ligi 100 abitaotlust. Ka kõige parema tahtmise korral ei ole fondil võimalik hakata kindlaks tegema, kes tegelikult toetust vajab ja kes saaks oma rahakotil hakkama. Me ei saa rikastel ja vaestel taotlejatel vahet teha, sest meil puudub võimalus inimeste varanduslikku seisu hinnata. Kui Cardo taotles abi, ju ta siis vajas abi. Vaevalt oli see tema poolt kõrkuse või üleolevuse akt, abi palumine teeb pigem alandlikuks."

"Seni, kuni fond ei pea valima, kes väärib veel ühte õlekõrt ja kes mitte - sellist valikut meil ei ole tänaseni vaja olnud teha - on ka moraalselt igati õigustatud kõigi toetamine. Nii vaeste kui ka rikaste. Cardo ravi, mis nüüd kahjuks pooleli jäi, rahastasid sihtotstarbeliste annetuste toel täies mahus mehe sõbrad ja kolleegid. Sellesse panustasid ka Saku Õlletehas ja A Le Coq. Nüüd saame neid summasid kasutada teiste eestimaalaste raviks."

Jaga
Kommentaarid