„Eesti riigi rahaasjad on heas korras! Järgnevatel aastatel meie valitsussektori võlakoormus väheneb. Eesti püsib kindlalt kõrgliigas: rahvusvahelised reitinguagentuurid tõstavad Eestit esile kui erakordselt tugeva rahandusega riiki. Reitinguagentuur Fitch tõstis möödunud kuul Eesti riigi reitingut," kinnitab Tõniste pressiteate vahendusel.

"Euroopa Komisjon hindab, kuidas täidame eelarve tasakaalu eesmärki, mille Eesti valitsus on endale ise seadnud. See eesmärk on rangem, kui Euroopas kokku lepitud reeglid meile õigupoolest lubaksid. Sealjuures on Eesti ainus riik, kes endale miinimumnõuetest ambitsioonikama eesmärgi on seadnud," märgib Tõniste.

Euroopa Komisjoni hinnangul on Eesti 2018. aasta eelarvepositsioon stabiilsuse ja kasvu pakti reeglitega kooskõlas ja 2019. aasta eelarvepositsioon on reeglitega üldjoontes kooskõlas.

Nii Euroopa Komisjon kui ka rahandusministeerium prognoosivad, et Eesti valitsussektori eelarve on järgmisel aastal nominaalselt ülejäägis 0,5 protsendiga sisemajanduse koguproduktist. "Väike erinevus meie ja Euroopa Komisjoni tehtud struktuurse eelarvepositsiooni prognoosi vahel tuleneb erinevast hinnangust sellele, kas Eesti majandus kasvab järgmisel aastal kiiremini, kui oleks keskmiselt tasakaaluka arengu kursiga kooskõlas,“ märgib ta.

Rahandusministeerium selgitab, et parema vastavusega reeglitele paistavad eelarvekavadele antud hinnangute võrdluses välja ka mitu riiki, mille valitsussektori rahanduse tasakaal on kavandatud palju halvemana kui Eestil. "Täpse eelarve tasakaalu eesmärgi seab iga valitsus endale ise, arvestades reeglitest tulenevaid üldisi piiranguid. Reeglite formaalseks täitmiseks piisab õigupoolest sobiva tempoga eesmärgi poole liikumisest," märgib rahandusministeerium.

Ministeerium toob välja, et Eesti eelarvekava on Euroopa Komisjonilt saanud sarnase hinnangu kui tänavu ka 2014. aasta sügisel, kui hinnati 2015. aasta eelarvekava. Toona oli peaminister Taavi Rõivas ning rahandusministri portfell kuulus Jürgen Ligile ning novembri alguses võttis selle üle Maris Lauri.