Erk­ki (ni­mi rää­ki­ja pal­vel muu­de­tud) töö­tab kohalikus lo­gis­ti­ka­fir­mas. Mõne kuu eest toi­mus seal suur koo­so­lek, ju­tuks oli ka pal­ga vä­hen­da­mi­ne. Rää­gi­ti küll, kuid kok­ku­le­ppele ei jõutud – kõik töö­ta­jad olid ühi­se rin­de­na vas­tu. Kät­te jõudis pal­gap­äev.  Ja see­kord oli töö­ta­ja­te pan­ga­kon­to­le kan­tud olu­li­selt väik­sem sum­ma.

„Käsk­kir­ja­le või töö­le­pin­gu muu­da­tu­se­le po­le me all­kir­ja and­nud, me po­le neid ise­gi näi­nud,” rää­gib Erk­ki. Me­hed uu­ri­sid per­so­na­litöö­ta­ja­lt, kas tö­öins­pekt­sioo­nilt on sel­leks lu­ba ole­mas. Vas­ta­ti, et jah, boss käis seal küll, aga öel­di, et pal­ga suu­rus on fir­ma si­sea­si ning sel­le vä­hen­da­mi­seks-suu­ren­da­mi­seks ei pea tö­öins­pekt­sioo­nilt lu­ba küsi­ma. Sel­les oli per­so­na­litöö­tajal tu­li­ne õigus. Kui töö­ta­jad viitasid Ees­ti Päe­va­le­hes il­mu­nud ju­ris­ti sel­gi­tu­se­le, mil­le jär­gi tohib töö­ta­su vä­hen­da­da pool­te kok­ku­lep­pel, saa­di vastuseks, et ju­ris­tid kir­ju­ta­vad­ki nii, et töö­li­si är­ri­ta­da.  Erk­ki küsib: „Kas see käib­ki nii, et liht­salt kan­tak­se sa­ma teh­tud töö eest üle vä­hem ra­ha? Kas see on töö­le­pin­gu tin­gi­mus­te rik­ku­mi­ne või mit­te?”

On mui­du­gi, kin­ni­tab tö­öins­pekt­sioo­ni töö­su­he­te osa­kon­na ju­ha­ta­ja Nii­na Sii­tam. „Siin on­gi see koht, kus töö­ta­ja peab en­da jaoks vä­ga põhja­li­kult sel­geks te­ge­ma, kui kau­ge­le on ta val­mis mi­ne­ma,” ütleb ju­rist. „Te­ge­mist on jä­me­da sea­du­se­rik­ku­mi­se­ga, sellise käitumise välistab nii töö­le­pin­gu­- kui ka pal­ga­sea­dus.”

Kui tö­öand­ja on ju­ba oma-voliliselt palka vähendanud,  soo­vi­tab Sii­tam kaa­lu­da töö­ta­ja­tel kõiki võima­lik­ke eda­si­si käi­ke. Kas soo­vi­tak­se eda­si töö­ta­da ja ol­lak­se val­mis sel­le­ga lep­pi­ma? Või on töö­ta­ja val­mis ris­ki­ma töö­ko­ha kao­tu­se­ga ning tõen­äo­su­se­ga, et uut ei pruu­gi ta nii liht­salt ja kii­res­ti ase­me­le lei­da, kui oleks va­ja? „Kui töö­ta­ja siis­ki leiab, et te­ma õigu­si on ri­ku­tud, saab ta esi­ta­da aval­du­se töö­le­pin­gu lõpe­ta­mi­seks töö­le­pin­gu­sea­du­se pa­rag­rah­vi 82 alu­sel. Töö­ta­ja peab saa­ma kom­pen­sat­sioo­niks ka­he kuu hüvi­ti­se,” sel­gi­tab Sii­tam.

Töötajaid ei kuulatud

Pa­rag­rahv 82 tä­hen­dab töö­ta­ja­pool­set töö­le­pin­gu lõpe­ta­mist põhju­sel, et tö­öand­ja on rik­ku­nud sel­le olu­li­si tin­gi­mu­si. Ning pal­ga­kok­ku­le­pe on kaht­le­ma­ta olu­li­ne tin­gi­mus. „See aga on vä­ga suur ja täh­tis ot­sus, mil­le töö­ta­ja peab ise te­ge­ma, ning ega siin muud roh­kem soo­vi­ta­da ole­gi,” sõnab Siitam.

On veel kol­mas võima­lus: nõuda saa­ma­ta jää­nud töö­ta­su – se­da võib ta­ga­siu­la­tu­valt te­ha kol­me aas­ta jook­sul. „Siin on konf­likt pa­ra­ta­ma­tult ker­ge tek­ki­ma. Vaa­da­tes, kui­das tö­öand­ja käi­tus, po­le just suurt loo­tust, et töö­suh­ted sõbralikult jät­ku­vad,” kom­men­tee­rib Siitam.

Erk­ki ütleb, et töö­ta­jad olid kõik kui üks mees nõus ka koon­da­mi­se­ga, kuid öel­di, et sel­leks po­le fir­mal ra­ha, ka puh­ku­se jaoks po­le maks­ta. „Me saa­me aru, et ajad on ras­ked. Kuid nii jul­malt se­da ka ei teh­ta, et mi­na kä­sen, poon ja la­sen,” sõnab aas­taid sel­le fir­ma pal­gal ol­nud Erk­ki. „See oli­gi kõige sol­va­vam, et meid ei kuu­la­tud koo­so­le­kul üld­se. Pak­ku­si­me iga­su­gu­seid va­rian­te, kui­das väl­ja tul­la.”

Tööandja rikkus lepingutingimusi

Töölepinguseaduse § 82:

•• Töölepingu lõpetamine töö-andjapoolse lepingutingimuste rikkumise või tootmis- või töökorralduses tehtud muudatuste tõttu:

(1) Töötaja teatab nii määramata kui määratud ajaks sõlmitud töölepingu lõpetamisest tööandjale vähemalt viis kalendripäeva ette, kui lepingu lõpetamise põhjuseks on tööandjapoolne lepingu tingimuste täitmata jätmine, mittenõuetekohane täitmine, töötingimuste oluline halvenemine §-s 6 sätestatud tööandja vahetumise tõttu või muudatused tootmis- või töökorralduses. Nendel juhtudel (§-d 64 ja 68) lõpetatakse tööleping niisuguste muudatuste rakendamise päevast.

(2) Määramata ajaks sõlmitud töölepingu lõpetamisel käesoleva paragrahvi 1. lõike alusel maksab tööandja töötajale hüvitusena tema kahe kuu keskmise palga. Määratud ajaks sõlmitud töölepingu lõpetamisel samal alusel maksab tööandja töötajale tema keskmise palga lepingu tähtaja möödumiseni, kuid mitte üle kahe kuu.

Allikas: kehtiv TLS