Tööandjate Keskliit märgib, et Eesti riigi masinavärk näitab pärast kaht aastakümmet head tööd selgeid kulumise märke – Eesti hoo raugemise eest ei hoiata täna enam üksnes ettevõtjad, vaid ka vaimuinimesed, ajakirjanikud, valijad, poliitikud.

"Eesti riigi masinavärki väljastpoolt poleerida ihkavad paljud, kuid hädavajalikku põhjalikku hooldust pole keegi söandanud ette võtta. Kartus otsustavate sammude ees on suur oht Eesti konkurentsivõimele ajal, mil maksude maksjaid jääb vähemaks kuid maksude tarbijaid tuleb juurde," seisab meediale saadetud avalduses.

Tööandjad viitavad sügisel ilmunud Tööandjate Manifestile, kus rõhutati, et vajadus põhimõtteliste muudatuste, nn riigimasina täishoolduse järele annab end tunda juba igapäevaselt, seepärast kannabki tänavune tööandjate aastakonverents Tuulelohe Lend pealkirja "Kes julgeb reformida Eestit?"

"Ettevõtjad näevad, et sellisel kujul ei jaksa maksumaksjad enam riiki ülal pidada," selgitas Tööandjate Keskliidu volikogu esimees Jüri Käo konverentsi teemavalikut. "Me tahaks ühiskonnas sellisel tasemel diskussiooni, et ükskõik mis koalitsioon kevadel Toompeal tekiks, ei oleks sinna kuuluvatel erakokndadel võimalik seda teemat ignoreerida," ütle Käo.

Tema kinnitusel näeb neljast suurest erakonnast vaid ühe programmis riigireformi vajalikkuse mõistmist. "Aga ühest erakonnast on selgelt vähe, et teha nii olulisi muudatusi. See vajab laiemat kandepinda ja seepärast me tahaksimegi, et ühiskond mõtleks riigireformi üle aktiivselt kaasa. Seda mõtet kannab ka tänavune konverents Tuulelohe Lend," märkis Käo.

Kõrgetasemelise konverentsiga soovib Tööandjate Keskliit arutada parimate peadega riigireformi põhimõtete üle, kuid anda ka poliitikutele uueks valitsemisperioodiks ühtaegu nii häid ideid kui julgust muudatuste tegemiseks.

Ettevõtjate, tippametnike ja ühiskonnategelaste kõrval esineb konverentsil ka käitumisteadlane PhD Tiina Likki Suurbritannia ettevõttest Behavioural Insights Team, kes räägib riigi paremast juhtimisest vähemate seadustega.

Paneeldiskussioonis osalevad ka peaministrikandidaadid Sven Mikser, Juhan Parts ja Taavi Rõivas.

Tuulelohe Lend toimub 17. veebruaril Swissotelis.