„Üks on selge: olukord on keeruline. Kuid veel selgem on see, et läheb veel keerulisemaks,” ütles mööblitootja Suwem juhataja Kaido Mäesalu Võrumaa Teatajale. Tema hinnangul pole rahandussektori raskused veel täielikult reaalmajandusse kandunud.

Kui see aga juhtub, võivad Mäesalu sõnul raskustesse sattuda ka korralikud ettevõtted, sest ebastabiilse panganduse tõttu ei pruugi nad saada piisavalt krediiti või kujuneb laenu saamine neile väga kalliks. „Paljudel läheb raskeks siis, kui jõuab kätte lühiajaliste laenude pikendamise aeg,” selgitas Mäesalu. „See on Eesti majandusele väga kurb ja ohtlik stsenaarium.”

„Olukord on keeruline,” ütles ka OÜ Selista Ehitus juhataja Indrek Klampe. „Kui majandustegelased ja riik suudaksid oma asjades rohkem selgust luua, siis oleks ka meil lihtsam oma tegevust korraldada ja võib-olla suudaksime midagi ennetada.”

Majanduslangus sunnib Klampe sõnul käima mööda peenikest nööri, sest ühest küljest tuleb kulusid piirata, kuid samas ei tohi investeeringutest täiesti loobuda. „Muidu võid tulevikuks äraarvamata valesid otsuseid teha ja ajast maha jääda,” lausus ta.

„Kõik see, mida me hetkel näeme, ei ole muud kui Eesti majanduse ümberstruktureerimine. See käib täistuuridel ja kes seda veel ei märka ega kuule, sel pole kohta tuleviku Eesti ettevõtlusmaastikul,” ütles ASi Suwem juht Kaido Mäesalu.

Palju on räägitud, et Eesti vajab uut majandusstruktuuri, kuid keegi pole Mäesalu sõnul öelnud, kuidas see välja näeb. „Selleks et midagi uut saaks tekkida, tuleb vana lammutada, ja lammutamisega praegu tegeldakse,” lisas ta.

„Ma ei soovi küll kedagi hirmutada, kuid olen tõsiselt mures Kagu-Eesti väljavaadete pärast,” jätkas Mäesalu. „Koondamised on alles alguses ja öelge mulle, kus leiavad koondatavad siin kandis rakendust. Mina küll ei tea, et sellesse regiooni lähiajal mingeid arvestatavaid investeeringuid planeeritaks.”