"Meie hädad algavad sellest, et meie kulubaas on ligi 30% kõrgem kui tulud eeldaksid. Ettevõtjatel tuleb terve mõistusega kulusid vähendada ja efektiivsust tõsta. Mida sa ekspordid, kui toode on kehv ja hind kõrge," ütles täna toimunud Sampo Liidrite Foorumil Eesti Ehituse suuromanik Toomas Luman.

Lumani sõnul eelistab ta use kulubaasi vähendamiseks ja efektiivsuse tõstmiseks deflatsiooni. "Skandinaavias aga eelistataks eeskätt devalveerimist. Seetõttu taastub Skandinaavia investorite usaldus Eesti suhtes alles pärast seda, kui oleme läinud üle eurole," lisas Luman.
Sampo Liidrite Foorumil avaldasid oma arvamust Eestis ja maailmajanduses toimuvast mitmed Eesti tippjuhid. Midagi uut ei osanud küll keegi öelda: kulud on kõrged, efektiivsus väike, tööjõud kallis. Vana laul.
Martinson Trigon Venture Partners'i tegevjuht Allan Martinson rääkis: "Tähtis on teha midagi uut. Kas võiksime kelleltki maailmas mingi tüki ära võtta? Paraku aga Eesti tööjõud on teiste riikide suhtes veelgi kallinenud, kuna teistes riikides on rahvusvaluutasid devalveeritud. Niisiis kas deflatsioon või devalveerimine peab meil tulema."

Suurettevõtja Jüri Käo lisas, et hetkel tuleb tegelda ellujäämisega, sest muidu pole taastumisega tegelemisel enam mõtet. Ettevõtjad on deflatsiooni teed läinud, aga riik peab samuti tulema kaasa. Eksport loob majanduskasvu. Aga kindlasti ka välisinvesteeringute Eestisse toomine.

Baltika juht Meelis Milder ja Premia juht Kuldar Leis tõid ekspordi jutu kõrvale teemaks ka sisetarbimise. "Häirib, et räägitakse vaid ekspordi toetusest. Olulisem on aga see, mis toimub siseturul," ütles Milder.

Vestlusringi ja kogu foorumit modereeris Raivo Vare. Sampo Liidrite Foorum on Sampo Panga poolt traditsiooniliselt korraldatav mõttekoda, mis toimub tänavu neljandat korda.