Eesti Energia nõukogu materjal on läbi aegade olnud huvitav lugemine. Sedakorda köitis Ärilehe tähelepanu nõukogu kauaaegse liikme, Eesti kaubandus-tööstuskoja juhi, ekspeaminister Andrus Ansipi hea tuttava ja nõuandja Toomas Lumani eriarvamus, millest ta palus kirjalikult teavitada ka Eesti Energia üldkoosolekut ehk lihtsamalt öeldes rahandusminister Jürgen Ligit.

Luman kirjutab oma eriarvamuses, miks ta pooldab Sandor Liive Eesti Energia juhatuse esimeheks edasi jäämist ja miks ta mitte üks põrm ei soovi ses ametis näha siiski suurema osa nõukogu liikmete toetuse pälvinud Hando Sutterit. Luman oli armutu. Ta ütles, et Liive on juhtinud Eesti Energiat edukalt ja mitte ükski nõukogu liige ei ole teinud Liive kohta sisulisi etteheiteid.

Kui puudutada lähemalt Sutteri kogemusi, siis Lumani sõnul piirduvad need peaasjalikult ühe firma pankrotti juhtimisega – AS Baltic Broadband pankrotistus 2010. aastal – ja aruannete esitamata jätmise tõttu teise firma „likvideerimisega”. Sutter ei esitanud nimelt osaühingu Pompeio Investi – ta oli selle ainus juhatuse liige – eksisteerimisajal 2008–2011 mitte ühtegi majandusaasta aruannet. „Sellest järeldub, et Hando Sutteril on olnud raskusi juhatuse liikme hoolsuskohustuse täitmisega,” märkis Luman.

Ärilehega vestelnud Hando Sutter oli Lumaniga nõus. Ta eksis tõepoolest väikefirma aruandlust korraldades ja tema süül kaduski see orbiidilt. „See firma ei tegelenud mitte millegagi. See oli mõeldud ühe projekti jaoks, mis ei teostunudki. See oli täitsa tühi ettevõte. Jah, see oli minu näpukas. Oleksin pidanud registrit teavitama, et osaühingus ei toimunud mingit tegevust. Ma ei saanud ka äriregistri teateid mingil põhjusel kätte ja siis, kui kontrollima läksin, oligi äriühing registrist kustutatud,” selgitas Sutter.