Kõige suuremat muret teeb Tamsare sõnul tööandjatele see, et valitsuse visioon on ebamäärane, tegevus ebasihipärane ning hüplik.

„Koalitsioonileppesse on väikeste punktide vahele ära peidetud üks, mis kannab endas suuremat eesmärki: arendame ettevõtluskeskkonda sooviga luua Eestist atraktiivseim piirkond maailmas. Tahaksime selle eesmärgi nimel pingutamist väga näha ning tööandjad on valmis selles suunas kaasa töötama,“ rääkis Tamsar.

„Värsked otsused Stenbocki majast näitavad kahjuks, et suur eesmärk ununeb kohe, kui on vaja poliitiliste eesmärkide nimel täita valimistel häälte kogumiseks antud lubadusi. Siis tuuakse ettevõtluskeskkond silmagi pilgutamata ohvriks,“ nentis tööandjate juht.

Ta viitas majutusasutuste käibemaksu tõstmisele, millega antakse löök eksportiva sektori konkurentsivõimele, alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõstmisega aga rikutakse varasemaid kokkuleppeid ja ettevõtjate õigustatud ootusi.

„Mõlemad sammud on vastuolus riigi parema juhtimise eesmärgiga. Seejuures on eriti halb see, et taaskord puuduvad mõjuanalüüsid, tegemist on puusalt tulistamisega,“ kritiseeris Tamsar.

Ta märkis, et sotsiaalmaksu langetamine on küll väike samm õiges suunas, kuid seda poole protsendi kaupa tehes on sellegi kasutegur pigem sümboolne.

„Olukorras, kus valitsuse visioon on ebamäärane ning lubaduste katmisel kasutatakse lapp-lapi peal ja ilma nõelapisteta tehnikat, tegi rahandusminister ilmselt parima võimaliku kompromissi. Siiski oleks oodanud, et katteallikate otsimist alustatakse avalikust sektorist. Sellest pole paraku eriti palju kuulda,“ ütles Tamsar.

Valitsus leppis eile kokku, et alkoholiaktsiis tõuseb järgmisel aastal täiendavalt 5%. Aastatel 2019 ja 2020. oleks alkoholiaktsiisi tõus täiendavalt 10%.

Samuti jõuti kokkuleppele sotsiaalmaksumäära langetamises. Kui algselt oli ette nähtud sotsiaalmaksumäära langetamine 2017. aasta keskel, siis nüüd otsustati 2017. aasta algusest alustada pooleprotsendilise sotsiaalmaksumäära langetusega ja jätkata 2018. aastal ühe protsendiga.