Eesti Ühispanga nõukogu endise liikme Toomas Tooli sõnul maksab Ühispank Kalanduse Maja aktsiaseltsi pankroti puhul Tallinna linnale välja kõik erastamislepingust tulenevad nõuded.

"Siis ei saa mitte midagi linna jaoks. Lepingus on panga garantii. Ühispank maksab välja 80 miljonilise garantiideposiidi arvelt, mille alusel pank garantii väljastas," ütles Tool Eesti Päevaleht Online'ile. Ta ei täpsustanud, kelle deposiidiga on tegemist.

Kolmes paketis kaheksa kinnisvarahaldusfirmat ostes kohustus Kalanduse Maja AS kevadel tagama majavalitsuste töö jätkumise, ent nende ettevõtete pankroti korral enne järgmise aasta lõppu kohustus ostja maksma Tallinna linnale leppetrahve kuni 30 miljonit krooni.

Nii nagu iga teine aktsiaselts vastutab ka Kalanduse Maja oma aktsiakapitali piires. Pankroti puhul saab linn nõuda vaid nii palju kui firmas raha alles jäänud. Aktsiakapitali piires. Omanikele vastutus ei laiene.

Samas kohustus linn erastamata eluruumide maksujõuetute elanike eest ise haldusfirma arveid tasuma või elanikud välja tõstma. Linna ettevõtlusameti esindaja Charlie Viikbergi sõnul võib kogusumma ulatuda kuni 30 miljoni kroonini.”Seda kõige halvemal juhul, kui ühtegi arvet ei õnnestu välja nõuda,” ütles Viikberg Eesti Päevaleht Online’ile. Muid tagatisi tema sõnul linn majavalitsuste ostjale ei jaganud.

Tool lükkas tagasi väite, nagu pumpaks Kalanduse Maja AS-i Esmar abil majavalitsustest raha välja.

“Kui ainuüksi Pae Kinnisvarahalduse võlg Tallinna Soojusele on 24 miljonit krooni ja majavalitsused on pankrotis, kuidas saab siis sealt raha välja kantida,” esitas Tool retoorilise küsimuse.

Tema sõnul müüsid kaks majavalitsust, Priisle Kinnisvarahaldus ja Pae Kinnisvarahaldus oma administratiivhooned AS-ile Esmar, kuna need firmad on pankrotis ega vaja administratiivhooneid.

Eilne Äripäeva kirjutis püstitas teooria nagu oleks Kalanduse Maja saanud Ühispangalt majavalitsuste ostuks laenu nendesamade veel ostmata kinnisvarahaldusfirmade tagatisel ning Tooli teine firma Esmar võtnud Ühispangalt laenu majavalitsuste kinnisvara tagatisel.

“Mina ei tea, kuidas saab pangast ilma tagatiseta laenu. Mina igatahes ei saa,” nentis Tool.

“Esmar ostab kinnisvara. Firmal on 140 miljoni krooni eest kinnisvara. Me oleme võtnud Ühispangalt laenu ja võtame ka edaspidi. Bilansimaht on 140 miljonit. Firma eelmise aasta tegevuskasum oli 6-7 milonit krooni. See on normaalne tegevus,” ütles Tool.

Arvi Tapver