„Arvestades Eestile tavaksolevaid püstloodis langusi ja tõuse on 3,3-protsendiline langus pea olematu. Seda veel eriti olukorras, kus viimase poole aastaga on indeks isegi 0,2% tõusnud,“ kommenteeris kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark.

Stabiilse pakkumiste hinnatrendi juures on pakkumiste eneste arv asunud vaikselt langema. Kui aasta algusest kuni septembrini kinnisvarapakkumiste arv tõusis, siis nüüd on see vähenemas.

Tänase seisuga on KV pakkumiste indeks 102,3 punkti tasemel. Pakkumiste indeks oli tipus septembri keskel, mil see näitas 110,5 punkti aasta alguse minimaalse 91,3 punkti vastu.

„Käesolevaks aastaks ennustasin indeksile 10-15-protsendilist tõusu. Nagu näha, siis see prognoos ei täitunud,“ sõnas Toompark.

Tagantjärele-tarkusena tuleb tõdeda, et tehinguhinnad ja pakkumishinnad ei käi turu muutusteajal sedavõrd ühte jalga, kui eeldati.

„Olukorras, kus tehinguhinnad on selgelt tõusnud ning laenuressurssi paistab elamispindade turule juurde tulevat, ei või tuleva, 2011. aasta kohta eeldada muud, kui pakkumishindade tõusu,“ kinnitas Toompark.

„Järjekindlalt ootan järgmiselt aastalt 10-15-protsendilist pakkumishindade tõusu ehk indeksi jõudmist 70 punkti suurusjärku,“ lisas ta.