Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Herko Suntsi sõnul on üheks tööõnnetuste kasvu põhjuseks kindlasti elavnev majandus, mille puhul tööandjad on veel ettevaatlikud ning ei tõtta tootmismahtude kasvamisel uusi töötajaid palkama.

„See aga tähendab olemasolevatele töötajatele suuremat tööintensiivsust, mis võib viia ülekoormusest tingitud hooletuseni, mis omakorda suurendab oluliselt riski tööõnnetuste juhtumiseks.”

Teises kvartalis teatati tööinspektsioonile 764 tööõnnetusest, millest 613 olid kerged ja 150 raske kehavigastusega lõppenud tööõnnetused. Surmaga lõppes teises kvartalis üks tööõnnetus.

Välismaal toimus teises kvartalis Eesti töötajatega 23 tööõnnetust, millest kuus lõppesid raske kehavigastusega. Enim registreeriti Eesti töötajatega tööõnnetusi Soomes (16).

Töövaidluskomisjonidele esitati teises kvartalis kokku 727 avaldust, mis on 220 avalduse võrra vähem, kui 2010 aasta teises kvartalis.

Tööandjatelt laekus teises kvartalis 87 avaldust, millest iga teine sisaldas nõudeid töölepingu töötajapoolse ülesütlemise tühisuse kinnistamiseks ning iga kolmas avaldus nõuet töötaja poolt tekitatud varalise kahju hüvitamiseks.

Töötajad esitasid teises kvartalis 640 avaldust, mis sisaldasid kokku 1123 erinevat nõuet. Avalduste sisu järgi sisaldas iga teine avaldus töötamise ajal maksmata töötasu nõuet ning töölepingu lõppemisega sissenõutavaks muutunud summade nõudeid.

Käesoleva aasta teises kvartalis külastasid tööinspektsiooni töötervishoiu ja –ohutuse inspektorid 974 erinevat ettevõtet.

Jätkuvalt on kontrollitud ettevõtetes heaks või pigem heaks hinnatud tööaja korraldust ning sisekliima parandamiseks rakendatud meetmeid.

Võrreldes eelmise aasta sama kvartali tulemustega on ettevõtetes paremaks hinnatud tegevusi seoses plahvatusohu ennetamisega ning bioloogiliste ohuteguritega.

Peamiseks probleemkohaks külastatud ettevõtete puhul on töötajate juhendamine ja väljaõpe, kusjuures 46% hinnatud ettevõtetest ei ole valitud töökeskkonnavolinikku ning 39% puudus töökeskkonna eest vastutav isik ehk töökeskkonnaspetsialist.

Kokku tuvastasid töötervishoiu ja tööohutuse inspektorid 2011. aasta teises kvartalis 2872 rikkumist erinevate õigusaktide suhtes.