„Majandussituatsioonist tulenevalt tundub küll, et töökuulutuste arv on kõvasti langenud ja ilmselt pole see veel oma madalaimat punkti saavutanud,“ sõnas Manpower Eesti müügijuht Kristjan Vanaselja Päevaleht Online’le.

CV Keskuse ärijuht Katrin Johansoni sõnul on nende portaalis töökohtade arvu vähenemine olnud aga liigagi hästi näha.

„Kui 2007 aasta lõpus oli pakkumisel 2500 töökohta siis tänaseks on nende arv langenud 782-ni,“ lausus Johanson Päevaleht Online’le.

Kiiret vähenemist oli märgata juba pea igas kvartalis: 2007 aasta lõpus oli pakkuda 2500 vaba töökohta. 2008 kevadel 2200, suvel 2000, sügisel 1500, talvel 1000 töökohta.
„Tänastest tööpakkumistest 42 on ajutise, hooajalise või praktika pakkumised ning 169 välismaale. Ülejäänud tööpakkumistest suur osa koondub Tallinnasse ja Harjumaale.“

Vanaselja sõnul tundub, et üldplaanis on võrreldes aastataguse ajaga suuresti muutunud ka tööpakkumiste ja –otsijate suhe.



Nõudlus ületab pakkumise



„Tööotsijate osakaal võrreldes tööpakkumistega on hüppeliselt tõusnud. Kui aasta tagasi veel räägiti aktiivselt tööjõupuuduse teemadel siis nüüd on olukord vastupidine,“ ütles töövahendusega tegeleva Simplika OÜ tegevjuht Kadri Kristjuhan Päevaleht Online’le.

Tööpuudus mõõdab tema sõnul ühtlasi maad nii liht-, oskustööliste kui spetsialistide seas. „Praegu on selline harukordne olukord, kus kinni on läinud terveid olulisi ja väärikaid ettevõtted ja organisatsioone, mistõttu tööotsijate seas on võrdselt erinevate tasandite töötajaid, sõltumata nende hariduslikust taustast või endisest ametikohast,“ lisas Kristjuhan.

„Praeguseks kogub iga nädal mõni tööpakkumine üle 500 kandidaadi ning rekord novembrist-detsembrist oli uskumatu 1590 kandidaati ühele ametikohale,“ tõdes Johanson.

Kui suvel oli CV Keskuses ühele töökohale keskmine kandideerimiste arv 21-22, siis oktoobris tõusis konkurss 37-ni ning novembris juba 51-le.

„Hetkel Simplika projektidest rääkides on normaalne, et ühele kohale kandideerib sadu inimesi koheselt paari päeva jooksul,“ tõdes Kristjuhan.



Tööotsijad kandideerivad huupi



"Töökuulutustele kandideerimise tõusuga üheskoos on tõusnud ka kandideerijate kvaliteet," ütles Kristjuhan.

„Tunduvalt on suurenenud hea ettevalmistusega ja suurepärase varasema töökogemusega kandidaatide arv. See aga ei tähenda, et sellised kandidaadid kandideeriksid just neile kõige sobilikemaile ametikohtadele, sest vastavaid tööpakkumisi lihtsalt ei ole.“

Johansoni sõnul on valdkondadest endiselt rohkem esindatud müügi ja teeninduse tööpakkumised. „Samas on just neis valdkondades konkurss kohale hüppeliselt kasvanud. Lisaks on tuntavalt suurenenud aktiivselt tööd otsivate lihttöötajate hulk, kuid samas on siiski märgata suurenenud huvi ja kandideerimiste arvu igas sektoris ja igal tasemel.“

„Meil laekub kõige rohkem cv-sid pigem just kontorite tugiteenuste, sekretäride ja assistentide, tööpakkumistele, kuid enamasti mängib siiski suurt rolli ka ettevõte, kes tööd pakub. Suured ja tugeva mainega firmad püüavad alati suurema kandidatuuri, kui teised,“ tõdes Vanaselja.

Kristjuhani sõnul võib täheldada seda, et spetsialistid, kelle jaoks töötus on veel suhteliselt uus, on samuti hakanud kandideerima tunduvalt lihtsamatele ametikohtadele, kui nende ettevalmistus eeldaks.

„Majanduskriisi süvenedes võib prognoosida, et süvevenult hakkavad tööotsijad kandideerima huupi ükskõik millistele ametikohtadele, millele veel on pakkumist. Need võivad olla needsamad müügi ja teeninduse tööpakkumised, millest eelpool on juttu," lisas Kristijuhan. 

Senine kandideerimiste rekord kuus jääb CV Keskusel oktoobrisse 2008 kui töökohtadele kandideerijate arv ulatus 74 375-ni.

„Siiski usun, et jaanuaris on uut rekordit oodata ja seda hoolimata tööpakkumiste väiksemast arvust.“




** CV Keskuse populaarsematel konkurssidel otsitakse näiteks autojuht-ekspediitorit, marketingi assistenti, laotöötajat, klienditeenindajat, komplekteerijat, müügikonsultanti kauplusse, registraatorit.
** „Vaid üks üle 500 kandidaadiga tööpakkumine oli sügisel venekeelne ning üks pakkumine lihttöölisele Soome,“ lausus Johanson.
** Konkursi suure populaarsuse määravad väga paljud asjaolud: tööandja maine, ametikoht, tööülesanded, nõuded oskustele-teadmistele, ettevõtte pakkumised, kirja pandud palk ja lisatud illustreerivad fotod töökohast.
** „Üsna tavapärane on, et suur osa kandideerijaid reageerib kuulutusele koheselt peale selle avaldamist, siis on vahepeal veidi vaiksem aeg ning enne konkursi lõppu tõuseb kandideerijate arv uuesti,“ lisas Johanson.
** Valdkonnad, kus pole veel piisavalt töökäsi on infotehnoloogia, tervishoid-farmaatsia, haridusasutused ja riigikaitse struktuurid.
** Jaanuari alguse seisuga oli CV Keskuse andmebaasis 267 711 CV-d, millest aktiivseid olid 172 893. „Enamasti on aktiivse CV omanikud kas aktiivsed tööotsijad või on avatud tööpakkumistele,“ lausus Johanson.
** Uusi CV-sid lisandub igas kuus portaali üle 4500.